VIDEO+FOTO: Fontana di Trevi şi Colosseumul, ţinte pentru vandalii de pe străzile Romei

VIDEO+FOTO: Patrimoniul Romei în pericol - trei monumente istorice au fost vandalizate în capitala Italiei

Trei monumente istorice au fost vandalizate în capitala Italiei, Roma. În primul act de vandalism, un bărbat de 52 de ani a fost surprins de camerele de supraveghere cioplind două bucăţi dintr-o statuie de marmură de la o fântână din Piazza Navona. Acesta a fost reţinut de carabinieri, informează Leggo Italia.

Câteva ore mai târziu, turiştii au observat un alt bărbat care arunca cu o piatră către cea mai faimoasă fântână din lume, Fontana di Trevi, din centrul oraşului. Autorităţile italiene au declarat că au prins şi un student american scrijelind un zid al Colosseumului, cu scopul de a lua fragmente de marmură acasă drept suvenir.

Citeşte şi: "Descoperire senzaţională": Arheologii au găsit ruinele unui amfiteatru asemănător Colosseumului

Patrimoniul de artă al Romei este atacat de "o armată nou formată de vandali", relatează corespondenţii BBC. O parte dintr-un obelisc egiptean adus în Roma în urmă cu 2.000 de ani a fost acoperit cu desene stil graffiti. În pofida instalării a peste 1.200 de camere video în centrul Romei şi a patrulelor frecvente de poliţişti, protejarea comorii artistice a Italiei se dovedeşte a fi o sarcină din ce în ce mai greu de îndeplinit într-o eră a turismului în masă şi a tăierii bugetelor. Locuitorii Romei nu sunt indiferenţi faţă de aceste acte reprobabile. "Sunt nişte vandali proşti, şi, din păcate, noi trebuie să-i tolerăm. Nimeni nu face nimic", a declarat un locuitor, citat de Euronews. "Este un lucru oribil, dar cum putem opri ca aceste fapte să nu se mai întâmple? Poate mai multe controale în zone? Nu ştiu", a adăugat altul.

Citeşte şi: Gândul vă prezintă HARTA NOUĂ A CENTRULUI VECHI AL CAPITALEI: peste 140 de restaurante, baruri şi locuri de distracţie din cel mai nou pol de atracţie al Bucureştilor

Piazza Navona

Construită în locul în care se afla stadionul Domiziano, în 86 î.Hr., Piazza Navona este una dintre cele mai celebre şi cele mai frumoase pieţe din Roma. Plină de terase şi de artişti care pictează în aer liber, piaţa are nu mai puţin de trei fântâni. Cea mai mare dintre acestea este Fontana dei Quattro Fiumi (Fântana celor patru fluvii).

Piazza Navona

Fiecare din cele patru statuete care decorează acest moment reprezintă cate un fluviu reprezentativ: Nilul, Gangele, Dunarea si Amazonul. Celelalte două fântâni sunt Fontana di Nettuno, în nordul pieţei, şi Fontana del Moro, în sud. În acest loc, se află şi biserica Sant' Agnese, a cărei faţadă, realizată de Borromini, este una dintre capodoperele artei baroce.

Piazza Navona

Citeşte şi: Autorităţile chineze dau 9 milioane de dolari pentru restaurarea ruinelor unui regat din Tibet

Piazza Navona este în prezent un loc plin de viaţă, cu o mulţime de restaurante elegante, bistrouri, terase şi baruri. Aici, în perioada sărbătorilor de iarnă, se organizează unul dintre cele mai mari târguri de Crăciun din Europa.

 

 

Versiune mobil | completa