„Valoram mai mult mort decât viu!” - Un bărbat care ,,a înviat” după nouă ani povesteşte cum şi-a înscenat moartea

„Valoram mai mult mort decât viu!” - Un bărbat care ,,a înviat” după nouă ani povesteşte cum şi-a înscenat moartea

John Darwin, britanicul care a reuşit, ajutat de soţie, să-şi însceneze moartea în urmă cu nouă ani, a povestit ce paşi a urmat pentru a induce o lume întreagă în eroare. Printre cei "păcăliţi" s-au numărat şi copiii cuplului.


Avea o viaţă aproape perfectă din afară. Era paznic la o închisoare, conducea un Range Rover şi deţinea 14 proprietăţi. Puţin au ştiut atunci că era înfundat în datorii de zeci de mii de euro. În martie 2002, John Darwin şi-a înscenat moartea pe mare, în apropiere de casa unde locuia cu soţia sa. Britanicul, în vârstă de 57 de ani, a dispărut atunci pe plaja din Seaton Carew, iar anchetatorii au găsit, la acea vreme, doar rămaşiţe din canoea acestuia, scrie Daily Mail. Anne şi John au plecat apoi în Panama, după ce femeia a încasat fraudulos banii din asigurarea de viaţă a "falsului" defunct, adică 680.000 de euro.

Darwin a intrat la sfârşitul lunii noiembrie 2007 într-o secţie de poliţie din Londra şi a declarat că nu îşi aminteşte nimic din ultimii cinci ani. Bărbatul nu a reuşit să-i convingă însă pe oamenii legii că a suferit de o amnezie puternică. "Daily Mirror" publicase o fotografie care-l înfăţişa alături de soţie într-un apartament din Panama, închiriat în 2006. Deşi apărătorii celor doi au contestat decizia judecătorilor de a-i trimite după gratii, Darwin a primit o pedeapsă cu închisoarea de şase ani şi trei luni, iar soţia sa, Anne, a luat şase ani şi jumătate pentru că i-a fost complice. Atât bărbatul cât şi soţia lui au fost eliberaţi condiţionat: el în ianuarie, ea luna trecută.


Deviza lui Darwin: "Să-mi fac moartea să pară reală!".

Scenariul morţii perfecte

Întors la locul dispariţiei, plaja din Seaton Carew, Darwin le-a relatat cu lux de amănunte jurnaliştilor povestea cu iz macabru. În 2002, el s-a hotărât împreună cu soţia sa să pună în aplicare scenariul morţii perfecte pe care-l aveau de mai mult timp în minte.

  • PASUL I: plănuirea în detaliu

Părea singura soluţie pentru a scăpa de datoriile, care, spune el, l-ar fi putut determina să recurgă la jafuri sau la vânzare de droguri pentru a le achita. Regia trebuia să fie fără cusur. "Trebuie să o fac să pară reală!", a fost deviza după care şi-au condus cei doi escroci planurile. Dragostea pentru cei doi fii nu i-a împiedicat să-şi ducă planurile la bun sfârşit. "Vor trece peste asta într-o lună sau două", s-a gândit tatăl atunci. Cu toate astea, a vrut să le spună de multe ori adevărul, dar nu a găsit momentul potrivit. Imediat după încasarea poliţei de asigurare, procedură care a durat mai bine de un an, cei doi soţi au plecat în Panama şi tatăl nu a mai avut cum să-i anunţe că trăieşte.

  • PASUL II: rătăcirea în larg

Întâi, a plecat cu canoea departe de ţărm, în largul Mării Nordului, dar nu s-a îndepărtat prea mult de casă. Oficial, pe 21 martie 2002 a fost dat dispărut. A fost căutat îndelung, dar nu a mai fost găsit. Când rămăşiţele canoei au fost găsite, bărbatul a fost declarat oficial mort şi banii au fost încasaţi de soţia care-l "recuperase" de pe mare şi-l trimisese apoi cu trenul. Apoi femeia a încasat banii şi a achitat datoriile. "Uitându-mă la poliţe, mi-am dat seama atunci că valoram mai mult mort decât viu", recunoaşte escrocul.

  • PASUL III: viaţa în cort

A trăit pentru o scurtă perioadă de timp într-un cort pe o plaja de-a lungul Solway Firth. Apoi, din cauza frigului şi a lipsei de hrană, s-a îmbolnăvit. Anne l-a lăsat să-şi transforme Range Rover-ul în adăpost. Fugarul a ajuns apoi în Cumbria, unde le-a spus localnicilor că e un ornitolog.

  • PASUL IV: întoarcerea acasă "sub acoperire"

După câteva luni în care nu a mai menţinut legătura cu Anne, acesta risca să degere din cauza hipotermiei. Alarmată în cele din urmă de faptul că nu i-a mai dat niciun semn, soţia, l-a găsit şi l-a adus acasă. Aici bărbatul a fost ascuns într-un şifonier din incinta clădirii. El a putut vedea reacţia rudelor îndoliate, dar, mai ales, şi-a dat seama de suferinţa celor doi copii induşi în eroare. Bărbatul chiar a asistat chiar la o slujbă de comemorare în memoria sa, oficiată pe plajă.

  • PASUL V: locuirea în propriul oraş

Slăbit, cu barbă, şi cu o căciulă groasă pe cap, Darwin a adoptat un mers şchiopătat. Deghizat, el nu a fost recunoscut nici măcar de prieteni, iar autorităţile l-au ignorat. În timp ce Anthony şi Mark încercau să se obişnuiască cu pierderea tatălui, acesta ducea o viaţă normală, cu plimbări pe plajă sau vizite la librăria din oraş.

Unul dintre fiii familiei Darwin

  • PASUL VI: plecarea în Panama

Cei doi soţi au plecat în mai multe vacanţe de lux, ba chiar s-au hotărât să înceapă o viaţă nouă, în Panama.

  • PASUL VII: autodenunţul

Din cauza neînţelegerilor ivite între ei, bărbatul a hotărât să se predea poliţiei, în 2007. Deşi soţia s-a arătat surprinsă de faptul că John e încă în viaţă, o fotografie care-i înfăţişa pe cei doi într-un apartament din Panama a demonstrat contrariul. Escrocul nu a mai văzut-o pe Anne de la proces şi nici nu a vizitat-o deloc, deşi în luna ianuarie a fost pus în libertate. Femeia a fost eliberată din închisoare la începutul acestei luni. Ea a declarat jurnaliştilor că cei doi băieţi au iertat-o, chiar dacă i-a convins că tatăl lor chiar murise.

 

 

Versiune mobil | completa