Un incendiu puternic a izbucnit la atelierul unei societăţi din Gheorgheni

Un incendiu puternic a izbucnit la atelierul unei societăţi din Gheorgheni Foto: Victor Ciupuliga / Mediafax

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă seară, la atelierul unei societăţi din municipiul Gheorgheni (Harghita), unde se executau case din lemn ce urmau să fie exportate în Franţa, provocând pagube de aproximativ 600.000 de euro.

Şeful Grupei Operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Oltul" al judeţului Harghita, locotenent-colonelul Ovidiu Dudu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că incendiul s-a extins rapid la atelierul de tâmplărie, întins pe o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, destinat confecţionării caselor care se exportau în Franţa.

Flăcările intensificate de vânt au cuprins, apoi, clădirea administrativă şi locuinţa administratorului de origine franceză. Acesta a fost anunţat de izbucnirea incendiului în timp ce participa la o cursă de enduro.

"Participam la o cursă cu motocicleta prin păduri, când a sunat paznicul de la firmă şi m-a anunţat că este incendiu mare la noi. M-am întors în Gheorgheni, dar nimic nu mai putea fi salvat, au ars atelierul, utilajele, birourile şi actele firmei, precum şi locuinţa noastră, aflată la mansarda clădirii de birouri. Nu a mai rămas nimic, nici măcar actele firmei", a spus Patrick Boissy, administratorul SC Domus Maison SRL Gheorgheni.

Potrivit acestuia, pagubele provocate de incendiu se ridică la aproape 600.000 de euro, suma investită în atelier fiind de "490.000 de euro, plus 100.000 de euro utilajele".

Fochistul societăţii, Sandor Zoltan, a spus că incendiul ar fi izbucnit de la hornul cazanului de la centrala termică a firmei.

În urma incendiului, patru persoane au avut nevoie de îngrijiri, una dintre ele, în stare gravă, necesitând internarea în Spitalul Municipal Gheorgheni.

"Am intervenit pentru a acorda primul ajutor la patru persoane. În cazul unui bărbat, aflat în stare gravă, cu tahicardie şi cu un puternic atac de panică, a fost necesară internarea; secretara societăţii, care avea simptome similare, a refuzat internarea şi am mai avut doi pompieri, care au călcat pe cuie şi cărora le-am acordat ajutorul de specalitate la faţa locului", a declarat asistenta Olga Torok de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Harghita.

Incendiul a fost lichidat după o intervenţie care a durat aproape cinci ore, 23 de pompieri militari de la Grupa Operativă a ISU Harghita şi de la detaşamentele din Miercurea Ciuc, Gheorgheni şi Topliţa participând la operaţiune cu trei autospeciale şi cu o autoscară. La acţiune au participat şi 61 de voluntari de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă ale comunelor Ciumani, Joseni, Lăzarea, Ditrău şi Suseni cu şase autospeciale.

"Intervenţia a fost extrem de grea din cauza lipsei de apă în zonă. Autospecialele au fost nevoite să facă mai multe curse ca să alimenteze cu apă de la o depărtare de doi kilometri. S-a muncit fără oprire şi, din păcate, nu s-a mai putut salva nimic", a declarat lt.col Ovidiu Dudu.

Potrivit acestuia, o comisie din partea ISU Harghita va face o anchetă, în cursul zilei de luni, şi va stabili cauza probabilă a incendiului.

SC Domus Maison SRL Gheorgheni, firmă cu capital mixt româno-francez, era asigurată, şi administratorul ei speră să fie despăgubit în cel mai scurt timp. El a spus că va locui "la prieteni".

Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa