Tortura cu apă, experimente medicale pe cetăţeni de culoare, femei "tratându-se" cu opiu. O colecţie IMPRESIONANTĂ de FOTOGRAFII DE EPOCĂ

Tortura cu apă, experimente medicale pe cetăţeni de culoare, femei "tratându-se" cu opiu. O colecţie IMPRESIONANTĂ de FOTOGRAFII DE EPOCĂ

Un doctor oftalmolog din New York deţine o colecţie de peste un milion de fotografii din secolele 19 şi 20, care prezintă o serie întreagă de nedreptăţi şi imagini morbide, scrie Newsweek.

Printre imaginile de arhivă din colecţia lui Stanley Burns se numără: poze cu sclavi, ciudăţenii medicale, metode de tortură, dar şi portrete cu morţi aranjaţi frumos de membrii familiei, pentru o poză de adio.

Consultă mai jos o galerie foto impresionantă.

1. Femeie cu sclavul ei - 1850. În acea perioadă era comun ca stăpânii albi să se pozeze cu sclavii negri. A se observa că femeia stă jos, iar fata de culoare - în picioare.

2. Ceremonia semnării Proclamaţiei de emancipare - 1862. Proclamaţia prevedea abolirea parţială a sclaviei. A se observa că unul dintre negri a fost aşezat, simbolic, într-o roabă, o tradiţie uitată în America de astăzi.

3. Sicrie ale soldaţilor americani ucişi în războiul dintre Filipine şi SUA - 1906. Peste 4.200 de soldaţi au murit în acel război.

4. Soldat de 16 ani - 1865. Era un lucru obişnuit pentru soldaţi să se pozeze cu pistoalele lor la piept. Acest soldat foloseşte, pe post de pistol, singurele două degete rămase la mâna dreaptă. Pe celelalte şi le-a pierdut în Războiul civil.

5. Femei fumând opiu - 1890. Două femei care acuză dureri menstruale fumează opiu pentru a-şi calma durerile.

6. Femeie cu fiica ei moartă - 1850. O femeie sfâşiată de durere îşi ţine în braţe bebeluşul mort, pentru a păstra o ultimă amintire înainte să-l îngroape. Fotografiile de acest tip se numesc "memento mori".

7. Patru femei jelind - 1875. Nu se ştie exact motivul pentru care femeile plâng, cel mai probabil fiindcă au pierdut pe cineva drag.

8. Bărbat care se lasă tăiat pe faţă - 1908. În Austria şi Germania de la începutul secolului al 20-lea, bărbaţii care studiau să ajungă doctori sau avocaţi se înscriau în societăţi civile "brutale". Ei se lăsau tăiaţi pe faţă, pentru a marca apartenenţa la înalta clasă.

9. Bărbat şi familia sa dispărută - 1868. Aproape simultan cu descoperirea fotografiei au apărut şi trucurile fotografice. Aici, două imagini sunt suprapuse pentru a lăsa de înţeles că bărbatul este bântuit de rudele sale care au murit.

10. Femeie cu elefantiazis - 1877. O fată care s-a îmbolnăvit de difterie la cinci ani a ajuns ca, la 17 ani, să sufere de elefantiazis. La cinci zile după ce a fost făcută această fotografie, fata a murit de complicaţii în urma bolii.

11. "Frumoasa adormită" - 1915. O tânără decedată este aranjată pe un pat, pentru ca familia ei să aibă o amintire cu ea.

12. Gheişă pregătindu-se de spectacol - 1890. Gheişele erau femei de origine japoneză care îşi distrau clienţii dansând, cântând sau chiar flirtând, dar nu erau prostituate.

13. Bărbat care varsă sânge - 1760. Această terapie medicală datează de acum 3.000 de ani, din Egiptul antic. Se spune că vărsarea unei cantităţi mici de sânge ar fi calmat febra, delirul şi multe alte boli. Însă, de multe ori, pacienţii mureau din cauză că "vărsau" prea mult sânge.

14. Bărbaţi de culoare trataţi de sifilis - 1930. Americanii au făcut timp de 40 de ani experimente pe bărbaţi de culoare, pe care îi contaminau cu sifilis şi încercau să-i vindece. Mulţi dintre ei au murit sau au transmis boala familiilor lor.

15. Cel mai rapid biciclist - 1900. La începutul secolului al 20-lea, Major Taylor era cel mai rapid şi cunoscut ciclist. El a fixat două recorduri mondiale.

16. Cetăţeni de culoare îşi apără satul - 1908. Aceasta ar fi singura poză din acele vremuri care prezintă cetăţeni de culoare înarmaţi. Instantaneul a fost făcut în Martintown.

17. Ultima spânzurare publică - 1936. Peste 20.000 de oameni s-au adunat să vadă execuţia unei negrese acuzate de omor, viol şi furt.

18. Poliţia şi membri ai KKK - 1928. Poliţiştii din Pennsylvania se pozează alături de membri ai Ku Klux Klan.

19. Om gudronat şi împănat - 1940. Bărbatul din imagine este uns cu gudron încins (o substanţă răşinoasă) şi acoperit cu pene. Aceasta era o metodă de tortură pentru disidenţi sau hoţi. Efectele nu sunt permanente, însă ochii şi pielea vor ustura pentru câteva zile. De multe ori, acest act era făcut în public, pentru a-l umili suplimentar pe făptaş.

20. Şerif alături de doi afro-americani spânzuraţi - 1913. Mândria şi superioritatea care se citesc pe faţa şerifului sunt dovada vie a încercărilor americanilor de a denigra populaţia de culoare.

21. Închisoare de tip panopticon - 1926. Acest tip de închisoare permite gardienilor să supravegheze sute de deţinuţi simultan. În această fotografie, apar puşcăriaşi din Cuba.

22. Cum şi-a omorât William McGrath soţia - 1917. O altă fotografie modificată, în care autorul şi-a imaginat cum McGrath şi-a omorât soţia, într-o cameră de hotel din Denver. Crima este reală, iar cadavrul soţiei este în poză, acoperit de un cearşaf.

23. Asasin aşteptând să fie executat - 1933. Giueseppe Zangara, american de origine italiană, a fost condamnat la moarte după ce a încercat să-l împuşte pe preşedintele Roosvelt. Glonţul tras de el a rănit alte cinci persoane şi l-a omorât pe primarul din Chicago.

24. Instrument de tortură cu apă - 1860. În secolul al 19-lea, multe închisori din SUA obişnuiau să toarne un jet continuu de apă în capul deţinuţilor. Tortura dura cât de mult voiau gardienii.

25. Nazist lângă un avion - 1942. Această fotografie a fost uşor de găsit, deoarece naziştii erau obsedaţi după fotografii cu ei. Imaginea face parte din colecţia privată a celui din imagine, Hermann Goering, comandantul forţelor aeriene germane în cel de-al Doilea Război Mondial.

26. Parada evreilor în Varşovia - 1939. Tot o poză din colecţia naziştilor. După ce au invadat Polonia, aceştia i-au obligat pe evrei să mărşăluiască prin oraş, cu pancarte care spuneau: "Noi ne-am dorit acest război".

27. Măşti de gaz în Berlin - 1938. Cu puţin timp înainte ca Europa să intre în război, ambele tabere se temeau că ar putea fi gazate de adversari, de aceea îşi luau măsuri de precauţie.

Dr. Stanley Burns îşi prezintă colecţia impresionantă şi îşi explică pasiunea.

 

 

Versiune mobil | completa