The Atlantic publică zeci de FOTOGRAFII INEDITE din perioada interbelică: încă necunoscutul Hitler, soldaţi chinezi executaţi în tranşee, călugări budişti cu măşti de gaze - GALERIE FOTO

Foto: The Atlantic

Anii dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial au fost tumultuoşi pentru multe state ale lumii, relatează publicaţia The Atlantic. Marea criză economică începută cu un deceniu înainte îi lăsase pe mulţi fără locuri de muncă şi în pragul disperării. În Germania, naţionalismul câştiga teren. China şi Imperiul Japonez se aflau în război încă din 1931, când Japonia invadase Manciuria. În Spania izbucnise, în 1936, Războiul Civil, în timp ce Statele Unite încercau să evite implicarea în probleme de peste hotare, semnând diferite tratate de neutralitate.

Jurnaliştii americani au reunit mai multe fotografii din acea perioadă în cadrul unei galerii foto care să oferă o trecere în revistă a evenimentelor care au precedat cel de-al Doilea Război Mondial.

20 decembrie 1924. Hitler este eliberat din închisoarea Landesberg, unde a fost închis pentru rolul său în cadrul unei revoluţii eşuate. Fotografia a fost făcută la scurt timp după ce terminase carte "Mein Kampf".

Un soldat japonez păzeşte o parte a Marelui Zid chinezesc, cucerită de forţele nipone în cel de-al Doilea Război Chino-Japonez. Cele două puteri declaraseră război în anul 1931, însă conflictul escaladase şase ani mai târziu, la momentul realizării acestei fotografii.

Un avion japonez bombardează o ţintă din China (1937)

Un grup de soldaţi japonezi implicaţi într-o bătaie pe străzile din Shanghai, China (1937). Bătălia de la Shanghai a început în august şi s-a încheiat în noiembrie. Peste un milion de soldaţi au luat parte la confruntare. Japonezii au reuşit să cucerească oraşul, însă peste 150.000 de oameni din ambele tabere şi-au pierdut viaţa.

13 august 1937. Prima imagine a ocupaţiei japoneze asupra oraşului chinez Peiping.

Soldaţii chinezi capturaţi sunt executaţi în tranşee, cu baionete.

5 februarie 1938. O chinezoaică priveşte rămăşiţele familiei sale. Toate rudele ei au murit în timpul războiului cu Japonia, în urma unor atrocităţi de nedescris comise de soldaţii niponi.

30 mai 1936. Călugării budişti se pregătesc pentru cel de-al Doilea Război Chino-Japonez. Ei poartă măşti de gaze în timp ce se antrenează pentru eventualitatea unor atacuri aeriene asupra oraşului Tokyo.

Trupele italiene flutură steagul naţional deasupra oraşului Macalle, din Etiopia.

În Spania, femeile sunt învăţate să tragă pentru a ajuta la apărarea Barcelonei de rebelii fascişti ai generalului Francisco Franco, în timpul celui de-al Doilea Război Civil din Spania (1937)

Trei sute de insurgenţi fascişti au fost omorâţi în explozia de mai jos, pe 19 martie, 1938.

Un insurgent aruncă o grenadă peste un gard din sârmă ghimpată către un grup de soldaţi loiali guvernului spaniol.

Un avion însemnat cu "x"-ul forţelor naţionaliste ale lui Franco.

Sute de familii spaniole s-au refugiat pe peroanele metroului din Madrid în timp ce Franco bombarda oraşul cu ajutorul unor avioane similare celui din poza anterioară.

Imagini ale unei explozii din Barcelona. Oraşul spaniol a fost printre primele în care s-au folosit atacurile aeriene cu bombă asupra unor civili.

8 ianuarie 1937. În urma unor atacuri asupra Madridului, oamenii îşi caută cu disperare rudele şi prietenii.

Un rebel spaniol care a capitulat este dus în faţa Curţii Marţiale

Preşedintele Franklin D. Roosevelt se adresează naţiunii de la Casa Albă, promiţând că Statele Unite nu se vor implica în atrocităţile de peste hotare.

O maşină a caravanei americane care dorea să strângă fonduri pentru "a-i ajuta pe cei care apără democraţia spaniolă".

Doi nazişti americani în uniformă stau în faţa sediului din New York al partidului socialist german.

O furtună de nisip înghite o fermă din nordul Statelor Unite. Fenomenul a fost devastator pentru agricultura americană şi s-a produs din pricina unor perioade îndelungate de secetă urmate de furtuni violente.

Florence Thompson împreună cu trei dintre copiii săi într-o fotografie intitulată "mama migratoare" (1936 California).

Zepelinul Hindenburg deasupra celebrei clădiri Empire State Building din New York. Hindenburg avea să explodeze în aer, la un an după a fost realizată această fotografie.

Pregătirile Marii Britanii pentru eventualitatea unui atac chimic (16 martie 1938).

Hitler şi Mussolini la o întâlnire din Veneţia (14 iunie 1934).

O expoziţie din 1932. În imagine este surprins un producător de gramofoane aservit mişcării naţional-socialiste.

Sute de mii de tineri adunaţi să asculte mesajul lui Adolf Hitler. Nuremberg, 11 septembrie 1935.

Hitler, salutat pe străzile din Munich, 9 noiembrie 1933.

Mii de soldaţi formează o svastică în cinstea unui coleg de-al lor.

O paradă a armatei naziste, 4 octombrie, 1935.

Mii de susţinători participă la Marea Adunare Socialistă din Berlin (9 iulie, 1932).

Un grup de tinere nemţoaice care făceau parte din mişcarea pentru tineret iniţiată de partidul lui Hitler.

Hitler la o convenţie a partidului din Nuremberg, 10 septembrie, 1935.

Jocurile Olimpice de vară din 1936. Câştigătorii probei săritură în lungime. Locul întâi a fost câştigat de americanul Jesse Owens, în timp ce pe locul doi s-a clasat germanul Lutz Long, urmat de japonezul Naoto Tajima.

Premierul britanic Neville Chamberlain în urma unor discuţii cu Hitler în cadrul cărora s-a semnat Acordul de la Munchen.

Arderea publică a unor cărţi considerate împotriva convingerilor naziste (Austria, 30 aprlie, 1938).

Un spectacol de gimnastică organizat în cinstea lui Hitler.

Geamurile sparte ale unor magazine evreieşti, distruse în "noaptea de cristal".

O fabrică de armament din Dusseldorf, Germania.

Străzile Austriei anexate de Germania au fost pregătite pentru venirea lui Adolf Hitler. Numele unor străzi au fost schimbate.

 

 

Versiune mobil | completa