STUDIU: Odată ce te-ai îngrăşat, nu mai poţi reveni la forma iniţială

STUDIU: Odată ce te-ai îngrăşat, nu mai poţi reveni la forma iniţială

Persoanele supraponderale revin rar la dimensiunile pe care le aveau înainte de a se îngrăşa, chiar dacă apelează la diete care presupun reducerea numărului de kilocalorii sau la cele bazate mai mult pe sport.

Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Medical Research Council, din Marea Britanie, care arată că, odată ce ne-am îngrăşat, nu mai putem reveni la forma iniţială.

Potrivit Daily Mail, mai puţin de 10% dintre cei aproximativ 12 milioane de britanici care urmează diete de slăbire în fiecare an reuşesc să piardă semnificativ în greutate, iar majoritatea acestora vor pune înapoi kilogramele pierdute în cel mult un an.

Cercetarea, realizată pe 25.000 de persoane, arată că majoritatea supraponderalilor care încearcă să slăbească intră într-un cerc vicios în care pierd şi recâştigă în greutate.

CITEŞTE ŞI: Care sunt riscurile dietelor ţinute pe termen lung

În cadrul studiului au fost urmărite, de-a lungul anilor, fişele medicale ale unui număr de 5.362 de persoane (bărbaţi şi femei) născute în 1946 şi cele ale altor 20.000 de persoane născute în 1958. Au fost urmărite în special datele despre greutate şi tensiunea arterială, precum şi menţiunile despre stilul de viaţă şi cel alimentar al acestor persoane. Conform studiului, subiecţii din ambele grupuri au început să câştige în greutate în anii '80, iar procesul a fost în majoritatea cazurilor ireversibil.

În urma cercetării, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că este mult mai bine să eviţi să te îngraşi, decât să încerci apoi să dai kilogramele jos. "Odată ce oamenii devin supraponderali, continuă să câştige în greutate. Foarte rar se întâmplă să slăbească la loc. Puţini pierd din kilogramele adunate, dar foarte puţini ajung până la greutatea ideală, dinainte de îngrăşare", spune dr. Rebecca Hardy, coordonatorul acestui studiu.

CITEŞTE ŞI: Zece reguli de aur pentru a-ţi păstra silueta după dietă

Potrivit specialistului, cea mai bună soluţie este aceea de a preveni îngrăşarea. "În cazul bărbaţilor, aceştia câştigă în greutate constant, pe întreaga durată a vieţii, iar la femei procesul începe mai încet şi apoi se accelerează după vârsta de 35 de ani", a menţionat dr. Hardy.

Experţii sunt de părere că omul este programat genetic să ia în greutate şi nu să slăbească. Dietele pot înrăutăţi această tendinţă pentru că scăderea aportului de calorii declanşează o trecere a metabolismului în faza de "supravieţuire", reducând nivelul de energie consumat şi făcând pierderea kilogramelor rămase, încă şi mai dificilă.

 

 

Versiune mobil | completa