Studiu Eurobarometru: Circa jumătate dintre români sunt mulţumiţi de viaţa lor

Studiu Eurobarometru: Circa jumătate dintre români sunt mulţumiţi de viaţa lor

Aproape jumătate dintre români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% apreciază ca "bună" situaţia actuală a economiei naţionale şi doar 14% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acesteia în 2011, potrivit studiului Eurobarometru publicat marţi.

Raportul naţional Eurobarometru 74 a fost prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de către autorul său, Horia Domnariu, director de cercetare la Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei. Datele pentru România au fost culese în perioada 11 noiembrie - 1 decembrie 2010 pe baza unui eşantion naţional de 1001 de persoane, cu vârste de cel puţin 15 ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 3%.

Studiul arată că 46% dintre români sunt satisfăcuţi de viaţa lor în general. Nivelul de satisfacţie este aproximativ similar cu cel din toamna anului 2009 (47%), însă reprezintă o creştere semnificativă comparativ cu primăvara anului 2010, când acest indicator înregistrase o scădere de peste 10%, ajungând la 36 de procente.

Comparativ, media la nivelul UE a cetăţenilor care se declară satisfăcuţi de propria viaţă în general este cu aproape 30% mai mare faţă de nivelul înregistrat în România, ajungând la 78%. Cele mai ridicate valori s-au înregistrat în ţările nordice (Danemarca - 97%, Suedia - 96%, Olanda - 96%, Luxemburg - 95%, Finlanda- 94%). Niveluri mai scăzute decât în România se înregistrează doar în Portugalia (45%) şi în Bulgaria (38%). În cazul celor 12 noi state membre, nivelul de satisfacţie faţă de propria viaţă în general este mai scăzut, media fiind de 65%.

În ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie al românilor cu viaţa proprie, acesta variază în funcţie de gradul de urbanizare. Astfel, 54% din românii din marile oraşe sunt mulţumiţi de propria viaţă, în timp ce procentul în mediul rural este de 39%.

Eurobarometrul arată în schimb că pe parcursul anului 2010 s-a accentuat aprecierea negativă privind situaţia economiei româneşti, procentul celor care o consideră "destul de proastă sau foarte proastă" crescând de la 90% în primăvara lui 2010 la 94% în toamna lui 2010.

De altfel, la nivelul întregii UE aprecierile negative faţă de situaţia economică actuală sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetăţenii statelor UE au o părere proastă sau foarte proastă faţă de situaţia actuală a economiei lor naţionale. Eurobarometrul arată că nivelul de apreciere al situaţiei economiei în România este de 4%, de şapte ori mai mic decât media la nivelul UE 27 (28%).

Există de asemenea state în care percepţia publică asupra situaţiei economiei s-a ameliorat pe parcursul anului 2010. Este vorba despre Belgia (de la 25% la 32%), Cehia (de la 10 la 17%) şi Estonia (de la 26 la 32%).

Totodată, Eurobarometrul arată că la nivelul UE există şi state în care percepţia asupra situaţiei economiei naţionale este una categoric pozitivă. Este vorba despre Suedia (85%), Luxemburg (79%), Austria şi Finlanda (61%). Cazul cel mai spectaculos este cel al Germaniei, unde anul 2010 a marcat o schimbare de opinie semnificativă. Astfel, Eurobarometrul din primăvara lui 2010 arăta că 62% din germani apreciau situaţia economiei lor naţionale drept proastă sau foarte proastă. În toamna lui 2010 însă, 68% din germani apreciază drept bună situaţia economiei lor naţionale.

Studiul prezentat la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti arată că, în pofida acestei aprecieri negative asupra situaţiei actuale a economiei, optimismul românilor referitor la evoluţia vieţii lor a crescut în 2010. Astfel, numărul românilor care cred că viaţa le va fi mai bună în următorul an a crescut de la 16 la 22% între primăvara şi toamna lui 2010. Paradoxal, studiul arată în schimb că doar 14% din români anticipează o îmbunătăţire a situaţiei economiei în următoarele 12 luni.

 

 

Versiune mobil | completa