Spitalele vor fi clasificate, până în iunie, în 5 clase de competenţă, bază de stabilire a finanţării

Spitalele vor fi clasificate, până în iunie, în 5 clase de competenţă, bază de stabilire a finanţării

Spitalele vor fi finanţate, până la 1 iunie, când va intra în vigoare contractul-cadru din sănătate, în cinci clase de competenţă, iar fiecare unitate va fi finanţată în funcţie de clasa în care va fi încadrată, corespunzător competenţei, a anunţat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Clasificarea spitalelor a fost stabilită, miercuri, de Guvern prin aprobarea Strategiei naţionale de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate pentru 2011-2012.

Ministrul Sănătăţii a precizat că metodologia de clasificare va fi publicată în Monitorul Oficial până la 1 aprilie, iar toate unităţile sanitare publice vor fi incluse într-un proces de clasificare care se va desfăşura pe un termen de încă maximum 30 zile, astfel încât de la începutul lunii să poată intra în vigoare noul contract-cadru din sănătate.

Fiecare unitate sanitară va trebui să facă o autoevaluare, care să fie verificată de Direcţia de Sănătate Publică, iar în urma verificării acestor evaluări Ministerul Sănătăţii va emite un ordin de clasificare a spitalelor.


Prima clasă de clasificare o reprezintă cea de competenţă foarte înaltă, care corespunde practic profilului de spital regional de urgenţă, dar în care, potrivit ministrului, nu se poate înscrie în prezent niciun spital din România.

" Astăzi, în România nu există niciun spital care să se încadreze la clasa unu de competenţă foarte înaltă. Chiar dacă noi vom creiona un sistem de finanţare pe clasa unu, astăzi nu avem niciun spital căruia să-i dăm atâţia bani cât dorim să dăm ", a spus Cseke.


Acesta a precizat că din cele 18 specialităţi care ar trebui să se regăsească într-un spital de clasa întâi, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa îi lipsesc 3 specialităţi, celui din Mureş - 4, celui din Timişoara - 4, celui din Cluj - 7, celui din Iaşi - 10, iar la Spitalul Universitar din Bucureşti sunt 6 specialităţi lipsă.

 

 

Versiune mobil | completa