Românii "aruncă pe fereastră" un miliard de euro pe an din cauza geamurilor vechi

Românii "aruncă pe fereastră" un miliard de euro pe an din cauza geamurilor vechi, Sursa foto: Gândul/Octav Ganea

Românii plătesc aproape un miliard de euro mai mult pentru facturile la energie electrică şi termică din cauza pierderilor de căldură prin ferestre, potrivit unui studiu realizat de producătorul de sticlă Saint-Gobain Glass România. Aceasta este pierderea totală măsurată de-a lungul unui an pentru cele cinci milioane de apartamente din România dotate cu geamuri din sticlă obişnuită.

Ei ar putea economisi sume consistente dacă apartamentele în care locuiesc ar fi echipate cu ferestre termoizolante. De exemplu, în cazul unei locuinţe de circa 80 de metri pătraţi, factura la utilităţi s-ar putea reduce cu aproximativ 900 de lei pe an, explică realizatorii studiului. Practic, utilizarea ferestrelor termoizolante poate reduce consumul de energie termică şi electrică necesar asigurării confortului termic cu aproximativ 25% faţă de ferestrele clasice.

Facturile pot fi şi mai mici dacă se utilizează ferestre de sticlă termoizolantă cu control solar. Cosmin Popescu, directorul de marketing al companiei, spune că economiile generate astfel cresc cu până la 60%.

 

 

Versiune mobil | completa