ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS: CENTRALA NUCLEARĂ DE LA CERNAVODĂ ARE PROBLEME

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS: CENTRALA NUCLEARĂ DE LA CERNAVODĂ ARE PROBLEME Foto: Silviu Matei//Mediafax

Centrala nucleară de la Cernavodă are probleme, una dintre ele fiind aceea că echipa de intervenţie, formată din şapte oameni, nu poate face faţă unui accident penntru că are echipament expirat şi face antrenamente rar, scrie Jurnalul Naţional, citând o telegramă Wikileaks.

Autorul documentului susţine că reprezentanţii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) "se mândreau cu grupa de intervenţie", dar au admis, în discuţiile cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti, că echipamentul folosit este învechit iar antrenamentele se fac destul de rar.

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. VASILE BLAGA ŞI CELE "ŞAPTE CONTAINERE" DE TELEFOANE MOBILE ALE LUI VANGHELIE. Plus: Orban ar trebui arestat, Antonescu e un leneş

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Cine erau cei îngrijoraţi că ar putea să apară O NOUĂ ŢARĂ - ROMANOVA

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Cine este DEEP THROAT al României. "Sursa" care le povesteşte americanilor că Elena Udrea este "Presidential Paramour"

"Într-o telegramă din 28 ianuarie 2009, oficialii americani fac referire la incapacitatea CNCAN de a interveni în caz de dezastru. În 2008, de-a lungul câtorva luni, un diplomat american a vizitat de mai multe ori centrala nucleară de la Cernavodă. De fiecare dată a fost însoţit de reprezentanţi ai CNCAN: Lucian Biro, director general, şi Sorin Repanovici, şeful Serviciului Intervenţie Fizică la Instalaţii Nucleare. (...) Oficialul american a discutat cu Repanovici în mod special abilitatea CNCAN de a răspunde în cazul unor evenimente radioactive fie accidentale sau intenţionate. Repanovici s-a arătat mândru de echipa sa, dar a precizat că echipamentul de protecţie al acestora era expirat, iar antrenamentele au loc circa o dată pe lună", scriu cei de la Jurnalul Naţional.

Oficialul CNCAN citat admitea că dotarea şi pregătirea sunt, "probabil", insuficiente.

"Repanovici era convins că, în cazul apariţiei unor probleme la centrala nucleară, membrii echipei vor acţiona rapid. Americanii au tras însă alte concluzii: autorităţile române iau foarte în serios responsabilitatea legată de siguranţa materialelor nucleare, iar măsurile de siguranţă reduc şansele unui incident nuclear", mai spune sursa citată.

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Geoană s-ar fi întâlnit în secret cu Băsescu înainte de suspendare: "PSD m-ar omorî dacă ar afla". Ce spune ACUM fostul lider al PSD despre acest episod

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. BĂSESCU LA ÎNTÂLNIREA CU LIDERII PSD: Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. TELEGRAMA AMERICANILOR: CRIMA ORGANIZATĂ e atât de bine organizată, încât nici nu mai e nevoie SĂ SE ÎMPUŞTE ÎNTRE EI

BECALI ÎN STENOGRAMELE WIKILEAKS: Şi ce dacă am făcut bani din iaurt? PLUS: Ce spun Dinu Patriciu şi Mircea Geoană

Antrenamentele pentru situaţii de urgenţă tind să fie, în general, inadecvate. Există în particular deficienţe de a răspunde rapid atât cu resurse suficiente, cât şi cu un plan efectiv de coordonare a unui reacţii interministeriale (interdepartamentale) şi interdisciplinare, se mai scrie în telegrama Wikileaks.

Autorul acesteia aminteşte că, patru ani mai devreme, Jeffrey Merrifield, comisar din cadrul US Nuclear Regulatory Commission (NRC), a vizitat România.

"Vizita lui, de la sfârşitul lui septembrie 2004, a oferit Guvernului american detalii despre programul nuclear al României, considerat unul puternic", continuă autorul documentului.

Citându-l pe celălalt oficial român cu care a avut contact, Lucian Biro, autorul spune că a înţeles din discuţie că CNCAN "are o mare problemă în ceea ce priveşte resursele umane".

În opinia jurnaliştilor români, "un comentariu suculent" al oficialilor americani a fost legat de faptul că Biro "avea mereu la el trei telefoane mobile, pe care urma să le folosească pentru a lua legătura cu Guvernul şi cu prim-ministrul în cazul unui incident sau accident nuclear".

ROMÂNIA ÎN DOSARELE WIKILEAKS. Băsescu i-a spus directorului FBI că şi-ar dori o prezenţă a FBI în România la fel de activă ca a CIA

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Ambasada SUA: Traian Basescu spune că, "atât timp cât va fi preşedinte, nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european"

ROMÂNIA ÎN DOSARELE SECRETE WIKILEAKS - "CINE DEŢINE CU ADEVĂRAT ROMÂNIA". Ambasada SUA face TOP 5 OLIGARHI şi TOP 3 BARONI LOCALI. Citeşte telegrama secretă

ROMÂNIA ÎN DOSARELE WIKILEAKS. Dinu Patriciu şi Omar Hayssam, investigaţi pentru "spalarea de bani, traficul cu arme, importurile de petrol din Irak"

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. AMBASADORUL SUA, DESPRE SUSPENDAREA LUI BĂSESCU - Taubman, 2007: Absenţa lui Băsescu pro-american din CSAT, loc de acţiuni dăunătoare

"Evident, comisarul american nu a venit doar în vizită. El a explicat românilor că o firmă americană, Dominion Power, şi-a exprimat interesul în construirea unui reactor avansat. În 2002 s-au descoperit numeroase probleme. Reactorul 1 a fost construit în cooperare cu Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL) şi Ansaldo, o firmă care aparţine grupului italian Finmeccanica. General Electric a asigurat turbinele. Al doilea reactor, tot canadian, de la Cernavodă a devenit operaţional în mai 2007, fiind construit în colaborare cu aceleaşi firme", mai spune aceeaşi sursă.

Într-un alt raport, ofiţerul pe probleme economice al ambasadei, în urma unei vizite pe care a făcut-o la Cernavodă, explică superiorilor că Guvernul României a decis în 2007 să construiască alte două reactoare, pentru a îndeplini cerinţele UE legate de mediu, considerate foarte agresive. Proiectul a fost gândit ca un parteneriat public-privat, dar "a fost amânat mereu".

Oficialul american a precizat că Guvernul român mai intenţionează să construiască alte două reactoare, probabil în Transilvania, studiul de fezabilitate fiind planificat pentru vara lui 2009.

Americanii au stabilit fără echivoc că responsabilitatea în cazul unui accident nuclear revine exclusiv CNCAN, care este direct subordonată prim-ministrului.

Extinderea industriei nucleare în România va genera firmelor americane posibilitatea de a încheia afaceri în câteva domenii importante asociate celui nuclear. Printre companiile americane care deţin expertiza şi tehnologia necesară acestor domenii şi care şi-au exprimat interesul faţă de piaţa românească sunt: American Ecology Corporation, Babcock and Wilcox, Bechtel Nuclear, CH2M Hill, Crane Nuclear, GE, Shaw Group şi URS Corporation.

Oficialul american a concluzionat că România va evita orice apropiere de Rusia în ceea ce priveşte energia nucleară. Aceasta pentru că Rusia este singurul distribuitor de gaze naturale şi unul dintre principalii furnizori de petrol pentru România, iar o dependenţă şi în domeniul nuclear ar face ca România să nu-şi atingă scopurile energetice.

Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa