ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Ambasada SUA: "Tupeist" şi "ţipător", MARIAN VANGHELIE aduce aminte de Chicago din anii 1925

ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Ambasada SUA: "Tupeist" şi "ţipător", MARIAN VANGHELIE aduce aminte de Chicago din anii 1925

Într-o telegramă din 2005, care prezintă lupta electorală pentru Primăria Capitalei, diplomaţii americani de la Bucureşti vorbesc despre "sinceritatea neruşinată şi insolentă" a candidatului Marian Vaghelie, scrie Kamikaze.

Oficialii spun că Marian Vanghelie le aminteşte de agenţii electorali din Chicagoul anilor '20, care lipeau afişele candidaţilor lor şi le rupeau pe ale competitorilor. De asemenea, diplomaţii americani precizau că Vanghelie este primarul sectorului 5, în care majoritatea populaţiei este săracă şi de etnie rromă.

Iată punctele importante ale telegramei cu subiectul "Bucureştiul se îndreaptă spre alegerile electorale":

1. "Locuitorii Bucureştiului vor vota pentru un nou primar duminică, 3 aprilie, pentru a umple locul lăsat vacant, în decembrie, de actualul preşedinte Traian Băsescu. Cei doi competitori principali (din totalul de 17) sunt Adriean Videanu, vice-premier în guvernul de centru-dreapta şi vice-preşedinte al PD, şi Marian Vanghelie, politicianul populist şi cu o reputaţie de corupt care conduce un sector din Bucureşti.

Fiecare din cei doi reprezintă o "faţă" diferită a politicii româneşti. "Lustruitul" Videanu atrage votanţii educaţi, din clasa de mijloc, în timp ce Vanghelie este un "ward heeler" (în traducere, un politician care a intrat în politică pentru interesul propriu şi care face acte ilegale în numele unui partid) pe care îl votează gulerele albastre (clasa muncitoare). Din punctul de vedere al multor analişti, Videanu are un avantaj important".

În articolul 2 se menţionează că este a doua oară în nouă luni când bucureştenii îşi aleg primarul. Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoană, în iunie 2004, dar a câştigat şi alegerile prezidenţiale din decembrie 2004, în mod "surprinzător", notează diplomaţii americani.

Articolul 3 vorbeşte despre numărul de votanţi din Bucureşti (1,7 milioane) şi despre sistemul electoral din România.

4. "Liderii PSD ne-au spus că sperau ca Mircea Geoană să câştige alegerile din primăvara lui 2004, care ar fi reprezentat o trambulină atât către şefia PSD, cât şi către un post de prim-ministru, în cazul în care Adrian Năstase ar fi câştigat alegerile prezidenţiale". PSD-iştii le-au dat diplomaţilor americani exemplul lui Victor Ciorbea, primarul din 1996 care a ajuns prim-ministru după ce Emil Constantinescu a câştigat alegerile.

Articolul 5 reia prezentarea celor doi candidaţi principali (Videanu şi Vanghelie) şi aminteşte un sondaj din 28 martie, în care Videanu e dat favorit, cu 49%, iar Vanghelie, pe locul doi, cu 28%. "Alte sondaje dau cifre similare. Cei mai mulţi analişti îl consideră favorit pe Videanu, notând că Băsescu şi alţi membri-cheie ai Alianţei, cum ar fi ministrul Culturii, Mona Muscă, îl susţin cu entuziasm". Oficialii americani reiau ideea că Videanu este "lustruit" şi ar putea fi votat de pubicul educat, "un procent semnificativ al populaţiei oraşului". "În ciuda lipsei de experienţă în guvernarea locală, Videanu are o relaţie apropiată cu Băsescu, iar vara trecută s-a pus problema ca el să devină prim-ministru în cazul formării unui guvern PNL-PD", se mai arată în telegramă.

În articolul 6, se aminteşte că Videanu este un "om de afaceri înstărit", care a fost acuzat că încearcă să se îmbogăţească şi mai mult, în special din afacerile cu marmură, folosindu-se de influenţa sa ca om politic. Oficialii americani notează că mulţi analişti consideră că diplomatul, manieratul şi bunul orator Videanu este în completă opoziţie cu prea sincerul Băsescu.

7. Marian Vanghelie aduce aminte de agenţii electorali din sudul oraşului Chicago, din anul 1925. Oficialii americani spun despre primarul sectorului 5 că este atât de sincer încât uneori devine "tupeist", că se îmbracă "ţipător", dar că e conştient că "toată politica se face local" (făcând din nou referire la popularitatea sa locală, la nivelul sectorului 5). "În contradicţie flagrantă cu suburbiile înflorite şi apartamentele de lux din sectorul 1, sectorul 5 are un profil unic: cele mai multe clădiri sunt blocuri slăbite, cu multe etaje, iar majoritatea locuitorului sectorului lucrează în fabrici sau posturi prost plătite. Şomajul este cel mai ridicat din toate sectoarele, iar populaţia rromă are cea mai mare pondere", se mai arată în telegramă. Oficialii americani spun cum a câştigat Vanghelie postul de primar în sectorul 5: pe lângă stilul foarte direct, a renovat şcoli, blocuri de locuit, a creat spaţii verzi. De asemenea, se notează că fiul lui Vanghelie urmează cursurile unei şcoli din sectorul 5 şi nu învaţă în străinătate, ca mulţi dintre copiii de politicieni (inclusiv copiii lui Videanu).

8. "În afara graniţelor sectorului 5, Vanghelie este văzut cu suspiciune şi dispreţ, în principal din cauza acuzaţiilor că ar fi corupt, dar şi din cauza stilului său necizelat. Unul dintre membrii societăţii civile l-a comparat cu magnatul Gigi Becali, spunând că 'nici măcar nu vorbeşte corect româneşte'".

În articolul 9, oficialii americani notează că unii membri PSD au calificat candidatura lui Vanghelie drept "o greşeală", pentru că ar lăsa impresia că PSD încurajează corupţia. Diplomaţii notează că, în 2004, pe perioada suspendării sale temporare din partid, mulţi colegi social-democraţi l-ar fi vrut exclus cu totul din PSD. Faptul că a câştigat alegerile de sector din postura de independent şi că a fost dispus să se auto-finanţeze în campanie l-au făcut favorit pentru cursa pe Bucureşti, mai notează telegrama.

Celelalte articole ale telegramei vorbesc despre ceilalţi candidaţi. Iată cum sunt ei descrişi:

Cristian Popescu (Piedone) - Blocul Naţional Democrat: "avocatul săracilor şi un luptător dur contra nedreptăţilor"

Anca Petrescu - PRM: "cunoscută pentru că este arhitecta Casei Poporului" (după care urmează o descriere a clădirii)

Radu Opaina - PUR: "liderul unui ONG care apără drepturile asociaţiilor de locatari"

La categoria "alţi candidaţi", singurul nume prezentat de americani este cel al jurnalistului Ralu Filip.

În final, într-un comentariu propriu al diplomaţilor, se arată că, în ciuda mizei, disputa din 2005 nu prezintă la fel de mult interes precum cea din 2004, când s-au confruntat Băsescu şi Geoană. Analiştii prevăd o "oboseală" a tuturor partidelor, ca urmare a bătăliilor intense din 2004, şi o prezenţă scăzută la vot (în jur de 30%). Totuşi, ei menţionau că este foarte probabil un tur doi între Videanu şi Vanghelie.

 

 

Versiune mobil | completa