Ratele la creditele în euro VOR CREŞTE, cele la creditele în lei vor scădea. Vezi AICI cât va fi rata pe care o vei plăti peste câteva luni

Ratele la creditele în euro VOR CREŞTE, cele la creditele în lei vor scădea. Vezi AICI cât va fi rata pe care o vei plăti peste câteva luni

Întărirea leului din ultima perioadă va mai atenua şocul creşterii indicatorului Euribor. Totuşi, în următorul an, românii vor plăti rate cu 5-10% mai mari, adică zeci sau sute de euro în plus, în funcţie de credit.

În cel mult un an, românii cu credite în euro vor plăti rate cu 5-10% mai mari, din cauza creşterii indicatorului Euribor, estimează analiştii întrebaţi de gândul. Asta înseamnă un plus de zeci sau sute de euro, în funcţie de mărimea datoriei lunare a fiecărui client. Vestea bună este că până la sfârşitul anului, împrumurile în lei s-ar putea ieftini cu un punct procentual în condiţiile în care tot mai multe bănci încearcă să atragă clienţi noi, mai estimează specialiştii.

Băncile prognozează că în toamnă, Euribor la trei luni - indicator folosit de bănci în formula de calcul a ratelor, alături de marja proprie - va ajunge la 1,5%, faţă de 0,7% în iunie 2010, pe fondul temerilor legate de creşterea inflaţiei în Europa. Analiştii spun însă că avansul Euribor nu se va transmite imediat în dobânzile creditelor şi nici integral.

"Impactul Euribor nu va fi instantaneu, ci în timp, în funcţie de momentul în care băncile actualizează dobânda pentru fiecare credit în parte. Pe de altă parte, leul se întăreşte şi astfel se mai reduce puţin din presiunea creşterii ratelor", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

La rândul său, analistul financiar Aurelian Dochia spune că este de aşteptat ca evoluţia Euribor să nu fie preluată integral în creşterea dobânzii.

"În ultima vreme asistăm la îmbunătăţirea percepţiei privind riscul de ţară şi chiar dacă agenţiile nu vor creşte efectiv ratingul, piaţa pare să integreze pozitiv acest lucru", a declarat Dochia pentru gândul. El estimează că până la sfârşitul anului, dobânzile la creditele în euro vor creşte în proporţie de 60% faţă de avansul Euribor.

Cu cât vor creşte ratele românilor

Concret, de la un nivel mediu de 6% pe an în prezent, dobânda la creditele în euro va urca până la aproximativ 7%, în următoarele 12 luni, explică economistul şef al BCR. Creşterea dobânzii se referă la credite aflate în derulare.

Clienţii băncilor nu vor resimţi însă în egală măsură scumpirea împrumuturilor. Creşterea depinde atât de mărimea creditului, cât şi de perioada pe care se derulează împrumutul.

  • De exemplu, o persoană care în prezent plăteşte o rată lunară de 194 de euro pentru un credit de 23.000 de euro pe 15 ani va avea de achitat 207 euro, peste aproximativ un an. În acest caz, datoria lunară va creşte cu 6,7%.

  • În schimb, rata pentru un credit de 50.000 de euro luat pe 20 de ani va urca cu 8,4%, de la 358 de euro la 388 de euro. Dacă aceeaşi sumă este eşalonată pe 10 ani, rata va creşte doar cu 4,5%, de la 555 de euro la 580 de euro, potrivit calculelor gândul.

Şi cei care au contractat recent împrumuturi în euro au plătit mai mult. În februarie, dobânda medie pentru creditele noi în euro a urcat cu 0,23 puncte faţă de ianuarie, la 5,68%, arată datele BNR. În cazul firmelor, împrumuturile nou acordate s-au scumpit cu 0,24 puncte procentuale, la 5,63%, în timp ce rata medie pentru populaţie a urcat cu 0,25 puncte, la 5,82%.

Creditele în lei s-ar putea ieftini

În schimb, românii care se gândesc să se împrumute în lei ar putea avea parte de veşti bune până la sfârşitul anului.

"Este posibil să asistăm la o scădere a dobânzilor la creditele în lei cu până la un punct procentual, pe fondul unei uşoare îmbunătăţiri a situaţiei pe piaţă", este de părere Aurelian Dochia.

Scăderea dobânzilor este posibilă chiar în condiţiile în care BNR va menţine dobânda cheie la nivelul actual de 6,25%. Recent, analiştii au estimat că banca centrală nu va modifica rata dobânzii de politică monetară - care dă tonul creditelor în lei - până la sfârşitul anului.

Deocamdată, însă, împrumuturile în lei sunt mai scumpe. În februarie, dobânda la creditele noi în moneda naţională a crescut cu 1,58 puncte procentuale faţă de ianuarie, la o medie de 11,7% pe an, potrivit datelor BNR.

Creşterea dobânzilor a fost mai mare în cazul firmelor decât al populaţiei. Companiile au suportat o creştere de 1,9 puncte, până la 11,16%. Cât despre populaţie, dobânda la creditele în lei a urcat în medie cu un punct procentual comparativ cu luna precedentă, la 13,49% pe an, nivel maxim înregistrat după martie 2010.

Băncile nu au scumpit însă toate tipurile de credite pentru populaţie. Astfel, doar în cazul creditelor de consum se constată un avans al dobânzii anuale efective (DAE), cu 0,37 puncte, la 17,83%. În schimb, DAE pentru împrumuturile pentru locuinţe a scăzut cu 0,36 puncte, la 10,52%.

 

 

Versiune mobil | completa