Radarul cu laser, primul dintr-o serie întreagă

Radarul cu laser, primul dintr-o serie întreagă

Radarul cu laser din localitatea Săcel a fost instalat în urma unui protocol de colaborare încheiat între Poliţia Sibiu şi Primăria Sălişte.
"Am avut nişte discuţii cu poliţia despre modalităţile de reducere a evenimentelor rutiere pe acest tronson de drum, şi mai ales a vitezei

cu care circulă unii şoferi. Aşa am ajuns la această soluţie - instalarea radarelor fixe", explică Teodor Banciu, primarul din Sălişte.

Aparatul se află în fază experimentală şi nu se ştie exact dacă va rămâne pe poziţii. În astfel de cazuri, trebuie organizată o licitaţie
pentru achiziţionarea bunurilor. Primarul din Sălişte dă ca sigur "împrumutul" aparatului, în timp ce reprezentantul firmei care l-a
montat speră să câştige licitaţia. "Este primul aparat de acest gen instalat de noi. Acum se testează, dar nu ştim dacă va rămâne acolo, pentru că trebuie să trecem printr-o licitaţie. Este posibil să nu o câştigăm noi şi atunci să îl luăm şi plecăm", spune Dorel Coldea, reprezentantul SC Benefic, firma din Cluj care a montat radarul fix. Primarul din Sălişte însă, spune că radarul stă pe loc. "Nu o să fie organizată licitaţie, pentru că radarul va funcţiona prin încredinţare directă, iar noi îndeplinim condiţiile pentru această formulă", spune primarul.

Munca poliţiştilor de la rutier va fi mult uşurată atunci când radarul va fi pus în funcţiune. El poate fotografia maşinile care depăşesc viteza legală în orice fel de condiţii meteo şi pe timp de noapte. Pozele sunt stocate şi trimise automat către poliţia rutieră. "În ţară mai există instalate astfel de sisteme şi s-a demonstrat că funcţionează. Aşa că şi pentru judeţul Sibiu vor fi benefice", spune Lucian Muntean, şeful IPJ Sibiu.

Cât despre aparatele antiradar, şi ele vor trebui să ţină pasul cu tehnologia. "Aşa cum aparatele radar evoluează, şi cele antiradar vor ţine probabil pasul cu tehnologia şi se vor inventa unele care să depisteze aparatele fixe", spune Dorel Coldea, reprezentantul SC Benefic. Pe tronsonul de drum Sibiu-Miercurea vor mai apărea astfel de radare, pentru că pe lângă Primăria Sălişte, poliţia a încheiat protocol şi cu Primăriile Crstian şi Miercurea.

 
Tag-uri:
radar
,sacel

 

Versiune mobil | completa