Noi proteste violente în Afganistan. Comandantul trupelor aliate: ARDEREA CORANULUI - o iniţiativă ODIOASĂ care ne-a aruncat în CEL MAI ÎNGROZITOR COŞMAR

Noi proteste violente în Afganistan. Comandantul trupelor aliate: ARDEREA CORANULUI - o iniţiativă ODIOASĂ, care ne-a aruncat în CEL MAI ÎNGROZITOR COŞMAR Foto: Reuters//Omar Sobhani

Peste 1000 de manifestanţi afgani au ieşit astăzi pe străzile din Mehterlam, capitala provinciei Laghman, pentru a protesta faţă de arderea publică a unui exemplar din Coran în Statele Unite, relatează AFP. Ei au aruncat cu pietre în forţele de ordine care au fost instruite să nu deschisă focul asupra protestatarilor.

"Au loc manifestaţii", a confirmat Mohammad Aziz Gharanai, şeful poliţiei din Laghman, provincie situată la est de capitala Kabul. "Oamenii au aruncat cu pietre în poliţişti, însă aceştia nu au deschis focul", a mai precizat el pentru AFP. Protestatarii au strigat "moarte Americii" şi "viaţă lungă Coranului", nemulţumiţi de gestul pastorului Terry Jones care pe 20 aprilie a ars o copie a Coranului, după ce l-a găsit vinovat, în cadrul unui proces fictiv, de "elemente radicale" care duc la violenţă.

Protestele din Afganistan au început vineri în oraşul Mazar-i-Sharif, unde afganii au luat cu asalt clădirea birourilor Naţiunilor Unite şi au omorât şapte angajaţi, printre care şi românul Filaret Moţco. Ele s-au răspândit sâmbătă în Kandahar unde au murit 10 persoane şi alte 83 au fost rănite. În total, acţiunile violente ale manifestanţilor au dus la moartea a cel puţin 22 de persoane, iar peste 140 au fost rănite. În cele două oraşe, situaţia pare să se fi calmat, potrivit corespondentului AFP. Nu s-au mai semnat reuniuni sau mişcări de amploare, deşi mai multe persoane revoltate s-au întâlnit şi în alte părţi ale Afganistanului. Situaţia era calmă şi la Kabul, Jalalabad, principalul oraş din est, şi Herat, în vest, unde au avut loc mai multe reuniuni în ultimele zile, dar fără violenţe, potrivit Mediafax.

Protestele din Afganistan pun în pericol acţiunile armatei americane

Incendierea Coranului de către pastorul Terry Jones poate reprezenta o ameninţare suplimentară pentru trupele americane aflate în război cu forţele talibane din Afganistan, crede comandantul David Petraeus, citat de Wall Street Journal.

GALERIE FOTO

"Cel mai îngrozitor coşmar al oricărui lider al unor forţe de securitate este să se confrunte cu o mulţime învrăjbită, mai ales cu una care poate fi influenţată de indivizi care incită la violenţă, care vor să deturneze pasiuni, în acest caz pasiuni uşor de înţeles", a declarat generalul David Petraeus, comandantul trupelor aliate din Afganistan.

Generalul Petraeus s-a arătat surprins de gestul pastorului Jones. El crede că arderea Coranului a fost o iniţiativă "odioasă, extrem de lipsită de respect şi enorm de intolerantă".

Ambasadorul Statelor Unite, Karl Eikenberry, şi Petraeus s-au întâlnit ieri cu preşedintele afgan, Hamid Karzai pentru a discuta pericolele de securitate create de incidentul din Florida. Petraeus crede că Hamid Karzai este conştient de seriozitatea situaţiei, însă mai mulţi oficiali ai naţiunilor vestice sunt de părere că preşedintele afgan este cel care a exacerbat tensiunile deoarece, pe 24 martie, a condamnat gestul lui Jones (despre care cei mai mulţi afgani nu aflaseră până atunci) şi l-a descris drept "o crimă împotriva religiei şi a tuturor musulmanilor".

După întâlnirea de duminică, Hamid Karzai i-a cerut guvernului american, printr-o nouă declaraţie, să "condamne acţiunile lui Jones şi să evite asemenea incidente în viitor". Cererea lui Karzai vine după ce preşedintele Barak Obama blamase deja arderea Coranului pe care o descrisese drept "un act de o intoleranţă extremă". Obama a mai declarat că "atacarea şi uciderea unor persoane nevinovate, drept răspuns, (n.r. la arderea Coranului) sunt gesturi strigătoare la cer şi un afront la adresa decenţei şi demnităţii umane".

Pastorul Terry Jones ar vrea să organizeze un "proces pentru profetul Mahomed"

Terry Jones, pastorul care a organizat arderea publică a unui exemplar al Coranului, spune că se gândeşte să organizeze un proces similar cu cel în care a acuzat cartea sfântă a musulmanilor de "crime împotriva umanităţii" pentru profetul Mahomed, potrivit ziarului britanic The Telegraph.

"Cu siguranţă luăm în considerare înscenarea unui proces asupra vieţii lui Mahomed", a declarat Jones sâmbătă, într-un interviu. El nu se simte responsabil pentru evenimentele din Afganistan care au dus la moartea mai multor persoane. "Suntem consternaţi de această veste", a spus el, citat de BBC. Pastorul consideră că atacurile violente sunt o dovadă în plus ce atestă "elementele radicale ale islamului, care caută o scuză pentru a-şi justifica violenţa".

 

 

Versiune mobil | completa