Meseriile viitorului: sudor, lăcătuş şi strungar – salarii de 3.000 de euro în UE, 1.500 de euro în România

Meseriile viitorului: sudor, lăcătuş şi strungar – salarii de 3.000 de euro în UE, 1.500 de euro în România

În timp ce licenţiaţii îngroaşă an de an rândurile şomerilor, pe piaţă s-au ivit oportunităţi de angajare pentru cei care au absolvit doar învăţământul obligatoriu.

ANOFM va lansa în perioada imediat următoare o campanie de angajări în statele UE pentru meserii ca sudor autogen, lăcătuş universal sau strungar, susţine directorul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă a judeţului Cluj, Daniel Don. "Există o tendinţă pe piaţă, în urma lansării concurenţei între transportul feroviar şi cel aerian. Datorită trenurilor de mare viteză, pe care Europa pune accentul, statele membre doresc sa «fure» din piaţa aeriană, mult mai costisitoare. Existenţa de infrastructură în oraşe a creat oportunitatea transportării unor cantităţi mai mari de marfă în sistem ecologic, prin urmare se caută meserii necesare întreţinerii şi construirii de noi căi feroviare: sudor autogen, lăcătuş, strungar. Vorbim de salarii de 3000 de euro", a declarat Don pentru "Gândul".

Directorul AJOFM Cluj spune că, dacă ar primi astăzi 100 de solicitări în acest sens, ar găsi asemenea locuri de muncă pentru români. "Numai în Italia sunt câteva mii de joburi, dar vorbim aici şi de Germania, Franţa, Marea Britanie etc", a adăugat directorul.
Daniel Don vorbeşte însă despre ivirea, în curând, de asemenea locuri de muncă în România, unde companii mari din UE caută să investească pentru a realiza componente necesare infrastructurii trenurilor de mare viteză. "Aici, salariile se vor învârti în jur de 1.500 de euro net. Astfel că în 5 ani, un sudor autogen care lucrează dincolo sau în ţară va câştiga suficient încât să-şi cumpere o casă şi o maşină. În acelaşi timp, absolvenţii de studii superioare sunt abonaţi la şomaj, dacă insistă să muncească în domeniul în care s-au specializat", a subliniat Daniel Don.

Mai mult pe www.gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa