Memorandumul privind înfiinţarea unui centru de cercetare IBM la Târgu Mureş a fost semnat

Memorandumul privind înfiinţarea unui centru de cercetare IBM la Târgu Mureş a fost semnat. Foto: Dorin Florea // Mediafax

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi vicepreşedintele global al IBM Research Thomas Revees au semnat memorandumul de înţelegere pentru înfiinţarea unui centru de excelenţă în cercetare al IBM în municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Primăria Târgu Mureş, memorandumul de înţelegere pentru realizarea centrului de excelenţă în cercetare al IBM de la Târgu Mureş a fost semnat de primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi de vicepreşedintele global al IBM Research Thomas Revees, fiind dublat de un acord de susţinere cu primarii municipiilor Alba Iulia, Braşov, Cluj-Napoca.

Ca urmare a acestor înţelegeri, centrul va angaja cercetători de vârf din zona universităţilor transilvănene, iar instruirea şi perfecţionarea acestora se va face în centrele de cercetare IBM din întreaga lume.

Pe de altă parte, IBM va contribui cu "know-how", expertiză şi va pune patente la dispoziţia centrului.

"Iniţiativa va implica universităţi potenţial beneficiare din regiunea centrală a Transilvaniei şi urmează să atragă, pe lângă avantajele specifice, o serie importantă de oportunităţi: instruirea cercetătorilor în cele mai moderne centre de cercetare din lume, angajarea cercetătorilor români şi repatrierea celor stabiliţi în străinătate, stimularea atragerii de fonduri europene sau de altă natură pentru oraşe, universităţi şi administraţia centrală, dezvoltarea regiunii Transilvania în special şi a României în general, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă în Târgu Mureş", se arată în comunicat.

Administraţia din Târgu Mureş şi-a propus să înfiinţeze primul "oraş ştiinţific pentru cercetare şi informatică medicală" din lume, în cadrul strategiei "Digital Mureş", care îşi propune să genereze în următorii ani mii de locuri de muncă prin atragerea de investitori importanţi, atât din zona IT&C, cât şi din zona de cercetare medicală şi farmaceutică, se mai arată în comunicat.

Negocierile privind oportunitatea deschiderii la Târgu Mureş a centrului de excelenţă în cercetare IBM - care ar fi al 11-lea din lume - au început în luna noiembrie a anului trecut la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Emil Boc, a primarului oraşului, Dorin Florea, şi a lui Thomas Reeves, vicepreşedinte global al IBM Research.

Ela Giurgea, corespondenti@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa