Mămicile nasc într-o maternitate "proaspătă"

Maternitatea, ca noua

Mămicile se vor bucura de alte condiţii după ce nasc. UNICEF şi Amway s-au declarat mulţumite de proiectul comun pe care l-au desfăşurat în Maternitatea sibiană în cadrul Programului Naţional de promovare a alăptării. În cadrul programului, s-au reamenajat 10 saloane de la secţiile Nou-născuţi şi Prematuri şi s-au dotat cu mobilier nou care răspunde cerinţelor actuale. De asemenea, au fost puse în saloane figidere şi televizoare. "A fost introdusă şi o reţea de televiziune internă pentru educarea mămicilor cu privire la avantajul alăptării copilului încă din prima zi şi până la vârsta de 2 ani. Proiectului a mai prevăzut şi efectuarea unor cursuri de instruire a asistentelor din secţia spitalului, iar în 2008 acestea se vor extinde şi către medicii de familie şi cadrele medicale din Spitalul Mediaş", a declarat Raluca Turcu, responsabil pentru relaţiile cu presa la Spitalul Clinic de Urgenţă.
Până în prezent, costurile proiectului s-au ridicat la 70.000 de dolari, sumă suportată de firma Amway şi gestionată de UNICEF România. Atât reprezentanţii Unicef România, cât şi cei ai firmei care a sponsorizat proiectul, s-au declarat extrem de mulţumiţi de modul în care s-a derulat proiectul în Maternitatea sibiană şi au promis să sprijine şi  în continuare eforturile secţiei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu în obţinerea statutului de Spital Prieten al Copilului.

 


Laptele matern este cel mai complet şi echilibrat aliment pentru bebeluş. El conţine cea mai bună combinaţie de nutrienţi necesari nou-născutului şi este uşor de digerat. Din acest motiv, el este deseori numit “alimentul ideal” şi, cel puţin în primele 4-6 luni de viaţă, bebeluşii nu au nevoie de nimic altceva. Excepţia o constituie copiii cu ten închis la culoare, care pot avea nevoie de un supliment de vitamina D în lunile de iarnă. Copiii alăptaţi la sân creează o legătură mai strânsă cu mama şi sunt protejaţi împotriva infecţiilor, pentru că laptele matern conţine anticorpi. De asemenea, alăptatul la sân protejează împotriva alergiilor. Unele studii arată că bebeluşii alaptaţi la sân au mai puţine riscuri de a suferi de astm sau eczeme.

Alte studii arată că, per ansamblu, copiii alimentaţi la sân au un coeficient de inteligenţă puţin mai mare decât cel al copiilor alimentaţi artificial. Dar acest lucru nu dovedeşte faptul că alimentaţia naturală are drept rezultat dezvoltarea inteligenţei. Milioane de copii extrem de inteligenţi au fost alimentaţi artificial, deci efectul alăptării la sân nu este foarte puternic. Un lucru extrem de important pentru o mămică este şi faptul că o femeie care alăptează are şanse mult mai mari de a-şi recăpăta silueta.


 

 

Versiune mobil | completa