Ioana Maria Vlas, trimisă în judecată de DNA într-un nou dosar, după ce plângerile a 5363 păgubiţi FNI AU FOST ŢINUTE LA SERTAR de Parchetul Sibiu

Ioana Maria Vlas, trimisă în judecată de DNA într-un nou dosar, după ce plângerile a 5363 păgubiţi FNI AU FOST ŢINUTE LA SERTAR de Parchetul Sibiu

Ioana Maria Vlas a fost trimisă în judecată într-un nou dosar FNI de către DNA. De această dată, Vlas este acuzată de înşelăciune în formă continuată faţă de 5363 părţi vătămate - investitori FNI.

Alături de Vlas au mai fost trimise în judecată încă 8 persoane, respectiv: PETRESCU MARIAN, preşedinte - director general al SC SOV INVEST SA; SIMA MIHAELA, director economic al SC SOV INVEST SA; ANDREI MARIUS, cenzor extern independent al SC SOV INVEST SA; BĂTRÂN GRAVIL, membru al Consiliului de Administraţie (C. A) al SC SOV INVEST SA; DIŢĂ IOAN, membru al C.A. al SC SOV INVEST SA; NEGURĂ GHEORGHE, membru al Consiliului de Încredere (organism de reprezentare al F. N.I. în raporturile cu SC SOV INVEST SA - societate de administrare a F.N.I); IONESCU MUSCEL IANCULESCU MIRCEA, membru al Consiliului de Încredere; COSTESCU MIRCEA, membru al Consiliului de Încredere.

Faptele pentru care cei nouă au fost cercetaţi şi trimişi în judecată la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza Municipiului Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe această zonă, respectiv fapte de înşelăciune comise în dauna unui număr de 5.363 părţi vătămate. Aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la data de 06.03.2008 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut:

* În calitatea sa de preşedinte - director general la SC SOV INVEST SA (societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii), inculpata Vlas Ioana Maria, în perioada august 1998 - decembrie 1999, a indus şi menţinut în eroare investitorii F.N.I., prin aprobarea unui prospect de ofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţia financiară a F.N.I. Datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M) şi au fost folosite la publicitatea privind avantajele investiţiilor în F.N.I., ceea ce a condus la prejudicierea patrimonială a investitorilor F.N.I.
* La rândul său, în perioada 1996 - iunie 1998, în calitate de preşedinte - director general al SC SOV INVEST SA, inculpatul Petrescu Marian a raportat atât la C.N.V.M. cât şi investitorilor F.N.I. date false (structura de portofoliu, numărul unităţilor de fond aflate în circulaţie şi valoarea acestora precum şi nivelul lichidităţilor) contribuind la inducerea în eroare a investitorilor cu privire la situaţia financiară reală a F.N.I .
* Rapoartele fictive către C.N.V.M. au fost întocmite în perioada 1997 - ianuarie 2000 de inculpata Sima Mihaela, în calitatea sa de director economic al SC SOV INVEST SA. Rapoartele pe anii 1998-1999 au fost întocmite cu ajutorul inculpatului Andrei Marius care, în calitate de cenzor extern independent al SC SOV INVEST SA atestat de C.N.V.M., a certificat aspecte nereale privind situaţia şi evoluţia F.N.I. La rândul său, inculpatul Bătrân Gravil, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SC SOV INVEST SA (decembrie 1997 - 25.05.2000) şi de preşedinte - director general al SC SOV INVEST SA (decembrie 1999 - ianuarie 2000) a semnat raportări către C.N.V.M. cu date nereale. De asemenea, în perioada 16.12.1997 - 25.05.2002, inculpatul Diţă Ioan, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SC SOV INVEST SA, a raportat la C.N.V.M. date nereale privind activitatea societăţii.
* În calitatea lor de membri ai Consiliului de Încredere - organism de reprezentare al F.N.I. în raporturile cu SC SOV INVEST SA, inculpaţii Negură Gheorghe, Ionescu Muscel Ianculescu Mircea şi Costescu Mircea au ajutat la inducerea şi menţinerea în eroare a investitorilor F.N.I. prin avizarea formală a rapoartelor primite de la societatea de administrare şi cenzorul independent şi înaintarea acestora către C.N.V.M.

Mai mult pe www.gandul.info

 

 

Versiune mobil | completa