Investitori din SUA, Canada, Austria şi Israel au cerut detalii privind spitalele regionale

Ministerul Sănătăţii a primit cereri oficiale pentru detalii suplimentare privind construcţia de spitale regionale de urgenţă în regim de parteneriat public-privat din partea investitorilor interesaţi din Statele Unite, Canada, Austria şi Israel, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Solicitările oficiale au fost primite în prima săptămână de la prezentarea programului, au arătat sursele.

Autorităţile locale din judeţele Mureş, Iaşi, Timiş şi Dolj vor ceda terenuri în suprafaţă totală de peste 37 hectare, pe care vor fi construite spitale regionale de urgenţă în regim de parteneriat public-privat, transferul acestor terenuri în domeniul public al statului fiind avizat, miercuri, de Guvern.

Transferul terenurilor din proprietatea autorităţilor locale în domeniul public al statului urmează să fie aprobat şi prin hotărâri ale consiliilor locale şi judeţene.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat săptămâna trecută că ministerul vrea să construiască în parteneriat public-privat o reţea de şase spitale regionale de urgenţă , în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, atât finanţarea, cât şi managementul urmând să fie private.

Spitalele de urgenţă regionale care vor fi construite în parteneriat public - privat vor avea între 700 şi 900 de paturi, costurile pentru realizarea unei singure unităţi sanitare de această dimensiune oscilând între 200 şi 300 milioane de euro.

Costurile estimate de echipa de specialişti a Ministerului Sănătăţii pentru realizarea acestui proiect sunt de 1,5 miliarde de euro.

Ministerul Sănătăţii va participa în parteneriatul acesta cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finanţare.

Află mai multe de pe Mediafax

Cseke Attila estimează că în 14-16 luni ar putea începe construcţia unităţilor spitaliceşti.

CIteşte şi Tudor Ciuhodaru: "Săracii nu vor intra în noile spitale private ale Guvernului"

Guvernul aprobă construirea a şase spitale de urgenţă private. Unul va fi la Iaşi

 

 

Versiune mobil | completa