Interviu cu românul care a fost la Cernobîl: Ce alimente sunt predispuse la contaminare şi cum ne ferim de radiaţii

Interviu cu românul care a fost la Cernobîl: Ce alimente sunt predispuse la contaminare şi cum ne ferim de radiaţii

Cat de asemanatoare este situatia de la Fukushima cu cea de la Cernobil? Aceasta este intrebarea de pe buzele tuturor, mai ales in cazul celor care au trait acele fatidice zile din primavara lui 1986.

Si cat de predispusa este Romania sa fie iradiata in cazul unei catastrofe la centrala nucleara japoneza?

Desi specialistii sustin ca probabilitatea ca norul de radiatii sa ajunga la noi este aproape inexistenta, romanii au inceput sa se ingrijoreze si sa-si faca provizii de iod.

Constantin Milu era angajat al Institutului de Sanatate Publica atunci cand a fost convocat, la sfarsitul lunii aprilie, in 1986 pentru a cerceta efectele exploziei de la Cernobil in Romania.O comisie speciala a zburat de urgenta in acele zone ale tarii in care radiatia crescuse brusc.

"Cu unul din avioanele personale ale lui Ceausescu, de capacitate mica, am plecat la Iasi sa elucidam daca este o valoare mare sau daca nu exista niciun nivel de poluare radioactiva. Valoarea de radiatii a fost mare, crescuta de zeci de ori fata de valoarea obisnuita", isi aminteste Constantin Milu care este, in prezent, presedintele Societatii Romane de Radioprotectie.

Cititi mai mult din interviul cu romanul care a fost la Cernobil pe www.incont.ro


 

 

Versiune mobil | completa