INSPECŢIE ÎN ŞCOLI: Păduchi la ţară, râie la oraş

Focarul de hepatită de la Vurpăr a băgat în spital zeci de copii

Nici nu a început bine şcoala şi inspectorii sanitari au făcut "inventarul" păduchilor în şcolile din întreg judeţul. Deşi pare greu de crezut, în controlul epidemiologic, pe lângă păduchi, inspectorii au descoperit râie în şcolile din zona urbană.

Autoritatea de Sănătate Publică a controlat epidemiologic două creşe, două centre de plasament, 61 de grădiniţe, 58 de şcoli generale, 21 de licee, 10 şcoli profesionale şi de ucenici şi în şase unităţi speciale. Prin mâinile inspectorilor sanitari au trecut peste 47.500 de copii din cei peste 51.500 de elevi din judeţ, iar la aproape 1.000 dintre ei au găsit păduchi, infecţii în gât, diaree acută şi chiar râie. Cei mai mulţi dintre elevii depistaţi cu păduchi au fost în şcolile de la ţară, respectiv 207. Chiar dacă pare greu de crezut, la oraş au fost depistate cele mai multe cazuri de râie, 17 din totalul de 19 cazuri. 

Hepatita de la Vurpăr

Acţiunea de control s-a desfăşurat în perioada 15 - 26 septembrie, când doar 2 copii au fost depistaţi cu hepatită. La sfârşitul săptămânii trecute, peste 50 de elevi şi copii de grădiniţă aveau hepatită şi erau internaţi la Clinica de Boli Infecţioase de la Sibiu. În spital mai sunt în acest moment internaţi cu hepatită 38 de elevi şi copii preşcolari, din focarul de la Vurpăr. Principala cauză de îmbolnăvire în cazul copiilor de la Vurpăr, unde au fost cele mai multe cazuri de heptită virală de tip A - boala mâinilor murdare, pare a fi lacul din apropiere, acolo unde se bălăcesc copiii, şi care este lângă de o groapă de gunoi. Inspectorii sanitari au atenţionat primăria din localitate că numărul latrinelor raportat la numărul elevilor din Vurpăr este foarte mic. La Şcoala numărul 1 din localitate, la 90 de elevi sunt doar 2 latrine, în timp ce la Şcoala numărul 2, pentru aproape 400 de elevi, există 4 latrine, două pentru fete şi două pentru băieţi.

 

 

Versiune mobil | completa