Grevă la Emailul din Mediaş

Grevă la Emailul din Mediaş

Muncitorii de la societatea Emailul din Mediaş sunt de joi seară în grevă pentru majorări salariale şi condiţii mai bune de muncă. Schimbul de dimineaţă s-a alăturat greviştilor care de cu seară au refuzat să se apuce de muncă, astfel încât vineri dimineaţa câteva sute de muncitori erau adunaţi în curtea fabricii.


Negocieri în tăcere
Protestul muncitorilor s-a desfăşurat paşnic, fără niciun fel de incidente sau lozinci mobilizatoare, în spatele porţilor închise ale societăţii Emailul. Atunci când reporterii s-au apropiat de un gard din apropierea porţii muncitorii n-au ezitat însă să-şi spună păsurile. Nemulţumirile oamenilor se leagă în principal de salarii, pe care le consideră foarte mici în comparaţie cu beneficiile societăţii. Multe voci au acuzat condiţiile grele de muncă şi faptul că sănătatea le este afectată de condiţiile precare, oferite de conducere. "Nu e normal ce se întâmplă, avem şi noi familii şi copii şi chiar nu se poate trăi cu un salariu de 6-7 milioane de lei. Suntem mulţi oameni care aici am muncit toată viaţa, avem 25 de ani vechime şi luăm salarii de mizerie. Se lucrează în trei schimburi, vedem şi noi cum şi cât se lucrează, credem că fabrica merge şi se fac şi bani, doar că banii nu se regăsesc şi în salariile noastre", se plângeau cei mai mulţi dintre muncitori. Greviştii au declarat că reprezentantul sindical negociază deja cu managerii societăţii şi nu vor stopa greva până salariul minim nu va fi de cel puţin 1.000 de lei în mână. "Din câte ştim noi conducerea a făcut o ofertă de mărire a salariilor cu suma de 1,5 milioane de lei. Pentru noi e inacceptabil aşa ceva şi nu ne vom întoarce la muncă decât atunci când cererile noastre vor fi îndeplinite. Se tot negociază, nu se ştie nimic", au spus greviştii.


1200 de angajaţi aşteaptă
SC Emailul SA din Mediaş produce vase emailate şi cu interior de teflon. Societatea de tradiţie în peisajul economic medieşean, în care acum lucrează 1200 de oameni, are o istorie de peste 60 de ani. Potrivit informaţiilor bursiere, acţionarul principal al societăţii este asociaţia salariaţilor PAS "Viitorul", care deţine 62,53% din acţiuni, pe lângă aceasta acţionari mai figurând şi SIF Transilvania cu 28,93% acţiuni şi alţi acţionari cu 8,55% acţiuni. Directorul general al societăţii, Traian Creţu, n-a dorit să facă niciun fel de declaraţie. Ca informaţie de ultimă oră, potrivit surselor din rândul sindicaliştilor, nici schimbul de după-amiază nu a început munca la Emailul negocierile fiind în impas. Potrivit aceloraşi surse negocierile se vor relua luni.

 
Tag-uri:
emailul
,medias
,greva

 

Versiune mobil | completa