Filipinezele de la Mondostar, constrânse să tacă

Filipinezele de la Mondostar, constrânse să tacă

Cele 88 filipineze care lucrează în Sibiu trăiesc cu frica în sân că ar putea fi concediate dacă schimbă vreun cuvânt cu oameni din afara firmei Mondostar. Deşi au fost la început 95, surse neoficiale au declarat pentru sibianulonline.ro că 7 dintre ele au fost trimise acasă pe motiv de indisciplină, lucru care s-a adeverit şi la ITM, acolo unde doar 88 din cele 95 de filipineze mai sunt angajate.
Filipinezele au venit la Sibiu în urmă cu câteva luni şi pot fi văzute deseori prin centrul oraşului, locul unde se plimbă de obicei. Nu scapă neobervate, mai ales datorită voioşiei lor şi tenului asiatic. Au libertate de mişcare dar li se interzice să vorbească cu oricine despre cum se simt la Sibiu, ce condiţii au găsit aici, sau despre viaţa lor lor din Filipine. Patronii Mondostar le-au impus angajatelor care au venit să muncească în România pentru a-şi întreţine familia, să nu vorbească cu nimeni, nici la fabrică şi nici în timpul lor liber. Cine se abate de la această regulă, riscă să fie trimis înapoi în ţara de unde a venit.
Inspectorul şef de la Inspectoratul Teritorial de Muncă spune totuşi că nu sunt probleme la firma Mondostar. Toată lumea e mulţumită. „Nu ştiam că nu au voie să vorbească cu nimeni. Au fost făcute controale şi singura doleanţă a acestor femei a fost plata orelor suplimentare, lucru care s-a şi întâmplat. Am discutat şi eu cu patronii şi mi s-au părut doi oameni absolut normali. Poate firma recrutatoare din Filipine a impus această tăcere”, a declarat Szombatfalvi Torok, inspector şef la ITM Sibiu.
Nu e voieLa Mondostar, însă, am aflat că, de fapt, cei care impun tăcerea sunt chiar patronii români. Aceştia au refuzat contactul cu presa, în schimb secretara ne-a spus că a fost abilitată să răspundă în locul lor. „Cred că vă interesează filipinezele. Nu avem ce comenta şi nici nu vi se permite să luaţi legătura cu ele”, a spus secretara de la Mondostar. Îi explicăm că nu vrem să mergem neaparat la fabrică şi nici să vorbim despre activitatea de acolo cu femeiele asiatice. Răspunsul a fost şi mai ferm. „Nu au voie să vorbească cu nimeni, niciodată. Nu admitem noi. Nici aici şi nici pe stradă. Suntem firmă privată şi nu dorim acest lucru”, a mai spus secretara.
 
 
Se tem să vorbească
Seara, atunci când ies de la serviciu, filipinezele ies în oraş. Dacă le opreşti să le întrebi ceva, îţi zâmbesc şi îţi spun că nu vorbesc româneşte. Iar în engleză îţi spun doar „Sorry. I can’t speak. If I speak, I loose my job. Sorry” (n.r. „Îmi pare rău. Nu pot vorbi. Dacă vorbesc, îmi pierd jobul. Îmi pare rău”). Şi pleacă zâmbitoare mai departe. Nu par deranjate de acest fapt, mai ales pentru că în România primesc un salariu destul de bun cât să poată întreţine familiile rămasă acasă.
Răbufnesc seara la internet. Acolo, în timp ce se strâng să vorbească cu cei dragi de acasă, se exteriorizează cel mai tare. „Le-am văzut la internet. Sunt atât de gălăgioase... Râd foarte tare şi vorbesc în limba lor. Dar în acelaşi timp, sunt foarte simpatice. Am vrut să mă uit şi eu cu ce caractere tastează. Am încercat să vorbesc cu ele, dar nu mi-au răspuns”, ne-a spus o domnişoară, clientă a aceluiaşi internet cafe unde merg seara filipinezele.
 
Contracte în regulă
Inspectorul şef de la ITM recunoaşte că la Mondostar există o problemă, dar aceasta nu ţine de contractele de muncă. „Am făcut controale şi totul este în regulă. Cu formele de angajare totul este bine. Dar par a fi nişte probleme referitoare la raportul faţă de locul de muncă. Femeile par conturbate. Se pare că sunt speriate de ceva. Noi le-am mai întrebat, dar nu au curaj să comunice”, spune Torok. Chiar dacă admite că există o problemă cu filipinezele, inspectorul ITM ia şi partea patronilor de la Mondostar. „Este un experiment nou şi poate oamenii se tem. Gândiţi-vă că sunt 88 de femei, care muncesc şi trăiesc în acelaşi loc”, a mai spus Szombatfalvi Torok.
 
Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului dezaprobă comportamentul patronilor Mondostar
Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului dezaprobă felul în care Mondostar îşi tratează angajatele, fie ele din orice ţară. „Ele sunt fiinţe libere oriunde în lume. Libertatea persoanei nu o poate îngrădi nimeni. Patronii nu pot dispune de un angajat decât la locul de muncă. Şi şi acolo cu limite. Scavagismul şi neo-scavagismul sunt interzise. Există legi care exclud acest lucru. Dacă este adevărat ceea ce spuneţi, este împotriva drepturilor universale naturale ale omului”, a spus Ana Luduşan, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Cluj, care a promis că se va interesa de cazul filipinezelor de la Sibiu, întrucât la Sibiu nu există un organism care să se ocupe de acest lucru.

Străini cu job la Sibiu
La Inspectoratul Teritorial de Muncă sunt înregistrate 257 de contracte de muncă ale persoanelor angajate la firme private de pe teritoriul judeţului. Cei mai mulţi dintre angajaţi sunt veniţi din aafara Uniunii Europene - 173, în timp ce 84 sunt din ţări membre UE. În ceea ce priveşte ţara de provenienţă, cei mai mulţi dintre angajaţii străini din Sibiu sunt din Filipine, ţară urmată de Turcia. Aproape toţi turcii - 28 la număr lucrează la două service-uri auto din Sibiu. Mai sunt angajaţi din Iran, Irak, Afganistan, Maroc, Niger, dar şi din Statele Unite.
 

 

Versiune mobil | completa