Fabrica Mondostar: interdicţie la recrutarea de filipineze

Mondostar are interzis la filipineze

Filipinezele de la Mondostar trăiesc în nişte condiţii insuportabile, potrivit site-ului anarkismo.net. Deşi li s-a promis un salariu de 400 de euro, muncitoarele s-au plâns la Ambasadă că tot ce au primit a fost suma de 570 de lei, după ce li s-au oprit banii pentru cheltuieli de întreţinere. Din cauza plângerilor, filipinezii le-au interzis celor de la Mondostar să mai racoleze muncitoare din ţara lor, susţine site-ul citat.

 

Singurul lucru care le ţine pe filipneze în loc, la Sibiu şi pentru care nu pleacă înapoi în ţara lor este contractul pe un an pecare l-au semnat cu fabrica de confecţii Mondostar. Dacă ar rupe contractul mai devreme, muncitoarele ar trebui să-şi achite singure zborul înapoi (care trece de 1.000 de euro), iar în Manila, unde este firma de recrutare, filipinezele ar trebui să plătească despăgubiri pentru că au renunţat la contract.

Filipinezele s-au plâns însă la Ambasadă, care a cerut Inspectoratului Teritorial de Muncă de la Sibiu să facă afle care este situaţia concretă la Mondostar. Filipinezele s-au plâns la Ambasasa Republicii Filipine de faptul că cei de la Mondostar "sunt tot timpul în spatele nostru şi ne forţează să muncim din ce în ce mai mult. Trebuie să muncim precum caii". Informaţia a fost făcută publică pe site-ul anarkismo.net, care vorbeşte şi despre condiţiile de hrană şi de cazare, insuportabile pentru filipinezele de la Sibiu. Muncitoarele au declarat, pentru site-ul citat, că mâncarea care lşi se oferă de la cantina fabricii este mizerabilă şi că de multe ori preferă să rămnă nemâncate.

Din cauza plângerilor pe care muncitoarele le-au făcut la Ambasadă, recurtările de muncitori din Filipine de către Mondostar au fost sistate, deşi fabrica a mai solicitat încă 180 de persoane, susţine anarkismo.net.

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu spune că nu are cunoştinţă de refuzul filipinezilor de a mai trimite muncitori către Mondostar, însă este conştient de problemele salariale pe care le au muncitarele din Filipine. "Am făcut un control acolo, la sesizarea Ambasadei şi 18 dintre femei ne-au spus că muncesc mai mult de 8 ore pe zi, fără a primi bani pentru orele suplimentare. Din câte ştui eu, problema s-a rezolvat", a spus Szombatfalvi Torok.

Contactată telefonic, Ambasada Repubicii Filipine la Bucureşti a spus că este la curent cu problema de la Mondostar Sibiu, dar că nu poate avea deocamdată un răspuns oficial.

 
Tag-uri:
filipineze
,mondostar
,itm

 

Versiune mobil | completa