Dragostea este mai puternică pe măsură ce cuplurile înaintează în vârstă

Dragostea este mai puternică pe măsură ce cuplurile înaintează în vârstă

Statisticile au arătat în mod clar că persoanele în vârstă - de peste 65 de ani - obţin între 119-120 de puncte pe scara Spanier, care măsoară satisfacţia unei relaţii de cuplu, în timp ce media naţională este de 114 puncte în Canada."Aceasta este o diferenţă importantă", a declarat profesorul Gilles Trudel, profesor de psihologie la Universitatea Quebec din Montreal.

Scara de măsurare a satisfacţiei în relaţia de cuplu ia în calcul satisfacţia sexuală, comunicarea în interiorul cuplului, coeziunea acestuia şi modul în care perechea funcţionează în general.

Potrivit lui Trudel, rezultatul s-ar putea explica prin faptul că cuplurile care au probleme divorţează înainte de a ajunge la o vârstă înaintată, studiul acoperind doar perechile care au rezistat de-a lungul timului.


O dată cu ieşirea la pensie, partenerii au mai mult timp de petrecut unul cu celălalt şi pot face împreună diverse activităţi, motiv pentru care pot trăi "o a doua lună de miere", susţine psihologul.

În unele cazuri, această nouă apropiere poate avea un efect invers, generând probleme care au rămas latente în perioada activă profesional sau atunci când educaţia copiilor era pe primul loc. Aceste probleme pot fi acompaniate de accese de anxietate sau depresii, a căror frecvenţă este de două ori mai mare decât în cazul persoanelor tinere.


Cercetătorii au remarcat un fenomen recent şi anume faptul că, deşi înainte cuplurile în vârstă nu divorţau niciodată, în prezent circa 5-6% din cuplurile cu vârste de peste 70 de ani aleg să se separe, în majoritatea cazurilor după ce se îndrăgostesc de altcineva.

Nici viaţa sexuală nu este un tabu pentru aceste cupluri, în pofida miturilor negative referitoare la relaţiile sexuale între persoanele în vârstă.

 

 

Versiune mobil | completa