Documente desecretizate din arhiva serviciului secret britanic: cum plănuia O ORGANIZAŢIE DE REZISTENŢĂ NAZISTĂ să continue lupta otrăvind inamicul cu nes şi cârnaţi

Documente desecretizate din arhiva serviciului secret britanic: cum plănuia O ORGANIZAŢIE DE REZISTENŢĂ NAZISTĂ să continue lupta otrăvind inamicul cu ness şi cârnaţi

Mai multe ziare britanice, printre care The Telegraph sau Daily Mail, publică astăzi mai multe documente desecretizate ale serviciului MI5, care arată că, imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, o grupare "de rezistenţă" nazistă plănuia o luptă de gherilă susţinută. Metodele "ofensive" la care se gândeau membrii grupării sunt însă dintre cele mai năstruşnice şi astăzi, la 66 de ani distanţă, ele provoacă mai degrabă amuzamentul: naziştii plănuiau să îşi omoare inamicii britanici şi americani folosind nici mai mult, nici mai puţin decât cârnaţi otrăviţi, ciocolată şi cafea.

O organizaţie nazistă care urma să creeze un "al patrulea Reich", în cazul în care Hitler era omorât în cel de-al Doilea Război Mondial, plănuia să lase nes sau mâncare contaminată cu toxine în locuri unde acestea puteau fi găsite de soldaţii Alianţei.

Măcelari germani "pregătind" cârnaţi otrăviţi.

Alte arme secrete: brichete care degajau un fum mortal în momentul în care erau aprinse sau pastile otrăvitoare "deghizate" în aspirine. De asemenea, femeile folosite drept "agenţi" sub acoperire purtau în geantă substanţe toxice (precum antraxul), care ar fi trebuit să otrăvească oficialităţi adverse de rang înalt.

O bombă "deghizată" într-un cărbune.

Se pare, însă, că britanicii ştiau că li se pregăteşte ceva şi le-au interzis soldaţilor să consume mâncare sau să fumeze ţigări locale, când au atacat Germania, în 1945.

Dosarele serviciului secret britanic MI5 arată că britanicii au aflat de planurile naziştilor când au arestat patru agenţi germani, în nordul Franţei, în martie 1945. Englezii au găsit asupra inamicilor lor următoarele:

  • Ţigări "speciale", destinate să îi ameţească pe britanici. Când aceştia se plângeau de dureri de cap, li se oferea o "aspirină", care era, de fapt, o tabletă otrăvitoare care provoca moartea în mai puţin de zece minute.
  • O pastilă similară, care exploda în contact cu apa.

  • O pudră otrăvitoare, care era împrăştiată pe cărţi, birouri sau pe clanţele uşilor.
  • Un praf care provoca moartea prin înghiţire, dar nu şi prin inhalare. Acesta era de obicei folosit pentru a "asezona" mâncarea britanicilor.
  • O pastilă care se punea în scrumiere şi, în contact cu scrumul de ţigară, degaja un fum înecăcios şi toxic.

"Astăzi, aceste 'scheme' ar putea părea imposibil de pus în practică. Dar, pe vremea aceea, era uşor de crezut că, inclusiv după victoria Alianţei, naziştii ar fi continuat războiul, încercând să se răzbune", comentează istoricul oficial al MI5.

Cureaua-pistol: 1. Catarama se ridică şi apare pistolul. 2. Pistolul este "armat" cu arc 3. Patru trăgace separate declanşează focul

În caz că trucurile "alimentare" nu ţineau, naziştii mai aveau o armă secretă: o curea care se transforma în armă şi care era purtată de ofiţerii SS. "Cureaua este neagră şi are o svastică argintie şi un vultur pe ea. Sub cataramă era ascuns un pistol cu patru focuri, care se declanşa prin simpla apăsare a unui buton. Oricine ar fi stat faţă în faţă cu o persoană care purta cureaua ar fi fost împuşcat", se arată într-un alt document desecretizat.

 

 

Versiune mobil | completa