DESCOPERIRE SPECTACULOASĂ care ar putea schimba lectura Bibliei. Ce SECRETE conţin cele 70 de CĂRŢI DE METAL descoperite într-o grotă din Iordania

Descoperirea spectaculoasă care ne-ar putea schimba lectura Bibliei - Ce poţi găsi în cele 70 de cărţi de metal găsite într-o grotă din Iordania


Colecţia de 70 de cărţi de metal, găsită într-o grotă din Iordania acum mai bine de cinci ani, ar putea deveni cea mai mare descoperire după Manuscrisele de la Marea Moartă. Dacă echipa de cercetători britanici va confirma veridicitatea lor, acestea ar putea dezvălui unele dintre secretele de la începutul Creştinismului, scrie Daily Mail.

Ce conţine colecţia

Pe paginile metalice, de mărimea unei cărţi de credit, legate cu sârmă, sunt inscripţionate imagini, simboluri şi cuvinte care par a se referi la Mesia, la Crucificare şi Înviere. Primele teste efectuate asupra metalului au arătat că unele cărţi datează încă din primul secol după Hristos. Dacă datarea va fi reconfirmată şi de analizele oamenilor de ştiinţă britanici, colecţia ar fi printre primele documente creştine, precedând scrierile Sf. Paul. "Gândul că aceste obiecte au fost atinse de primii sfinţi ne taie răsuflarea", a afirmat impresionat David Elkington, specialist în istoria religiilor antice şi în arheologie. El susţine că noua colecţie reprezintă o descoperire majoră pentru istoria creştinismului. Mai mult, unii cercetători cred ca noua descoperire reprezintă colecţia pierdută de manuscrise menţionate în Cartea Apocalipsei, sub forma unor cărţi de înţelepciune pecetluite, transmise de Isus ucenicilor săi.


O posibilă destinaţie a cărţilor de metal - piaţa neagră


După ce au fost revendicate atât de Israel, cât şi de statul iordanian, cărţile au intrat în posesia unui israelian acuzat de cercetătorii britanici că ar intenţiona să le vândă pe piaţa neagră sau, mai rău, să le distrugă. Posesorul valoroasei colecţii neagă acuzaţiile şi afirmă că cele 70 de exponate au fost deţinute de familia sa timp de 100 de ani. Elkington, coordonatorul echipei britanice, a afirmat pentru Daily Mail că este vital ca tezaurul să fie recuperat în întregime, atât pentru beneficiul proprietarului, cât şi pentru toţi aceia care sunt interesaţi. În orice caz, guvernul iordanian face demersurile necesare pentru a le repatria în ţara de provenienţă.

Un alt membru al echipei de cercetare a declarat că imaginile conţinute de cărţi indică clar originea ebraic-creştină a manuscriselor. "Aceste codice ar putea aduce dezvăluiri dramatice în înţelegerea unei perioade istorice foarte importante, dar mai puţin înţelese", a adăugat acesta.

"Manuscrisele de la Marea Moartă" sunt considerate cele mai importante descoperiri arheologice din epoca modernă. Ele au fost decoperite în 1947 de un cioban, în mai multe grote de lângă Khirbet Qumran (Israel), nu departe de ţărmul de nord-vest al Mării Moarte. Textele datează din perioada 250 î.Hr. - 70 d. Hr. Cele 900 de texte constituite din 30.000 de fragmente dispersate, scrise în ebraică şi aramaică pe piei tăbăcite şi papirusuri, conţin prima copie a Decalogului, rugăciuni, interpretări biblice, texte de înţelepciune neincluse în Biblie.

 

 

Versiune mobil | completa