Der Spiegel, despre România - de la cetăţeanul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, la costumul de bancher purtat de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu

Der Spiegel, despre România - de la cetăţeanul care s-a aruncat de la balconul Parlamentului, la costumul de bancher purtat de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu

Sub titlul "Protestul care a şocat România", Der Spiegel a publicat recent un articol despre gestul lui Adrian Sobaru, românul care s-a aruncat în decembrie anul trecut de la balconul Parlamentului. "În decembrie anul trecut, un român a ţinut prima pagină a ziarelor sărind de la un balcon situat la şapte metri înălţime în Parlamentul de la Bucureşti. Protestul lui Adrian Sobaru împotriva măsurilor de austeritate din ţară a făcut din el un erou pentru unii şi a stârnit o dezbatere în ceea ce priveşte viitorul României. Dar ce înseamnă cu adevărat gestul său? ", se întreabă autorul articolului.

Articolul este ilustrat cu fotografia care îl arată pe Sobaru aruncându-se de la balcon, dar şi cu alte fotografii, dintre care una cu familia acestuia şi alta cu o imagine din centrul istoric al Bucureştiului, cu clădiri scorojite.

"România, o ţară cu salarii mici"

Der Spiegel a fost şi la ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, pentru a-i cere părerea despre gestul lui Sobaru, dar şi despre măsurile de austeritate impuse de guvernul român. "Poartă un costum negru, cu dungi, de tipul celor întâlnite mai ales în rândul bancherilor de top", notează autorul.

"Ialomiţianu se referă la programul de austeritate din România ca fiind cel mai dur din Europa. Acesta a fost implementat într-o ţară care deseori atrage mai puţină atenţie decât altele, o ţară care este parte a Europei, dar încă nu în totalitate. România nu face încă parte din spaţiul Schengen sau din zona euro, deşi îşi propune aceste lucruri. Este, de asemenea, o ţară cu salarii mici, care a trecut printr-o perioadă de creştere economică record timp de mai mulţi ani, urmată de o prăbuşire puternică în timpul crizei financiare", precizează autorul.

CITEŞTE MAI DEPARTE PE: www.gândul.info


 

 

Versiune mobil | completa