CUM A FOST ARESTATĂ Natalia Mateuţ, fiica fotbalistului Dorin Mateuţ, în Amsterdam pentru folosirea de carduri false. Top 5 reţele de români implicate în fraude cu cărţi de credit

CUM A FOST ARESTATĂ Natalia Mateuţ, fiica fotbalistului Dorin Mateuţ, în Amsterdam pentru folosirea de carduri false. Top 5 reţele de români implicate în fraude cu cărţi de credit

Seria românilor implicaţi în reţelele de falsificatori de carduri s-a mai îmbogăţit cu un nume. Fiica fotbalistului Dorin Mateuţ, Natalia, a fost reţinută în Amsterdam, împreună cu alte trei persoane, pentru că ar face parte dintr-un grup de falsificatori de carduri. Specialiştii din IGP susţin că se observă un trend ascendent pentru fraudele cu cărţi de credit.

Fiica fotbalistului Dorin Mateuţ, fotomodelul Natalia Mateuţ, a fost reţinută în Amsterdam, împreună cu alte trei persoane, pentru că ar fi încercat să-şi achite cumpărăturile cu mai multe carduri bancare false, potrivit unui reportaj al AT5. Poliţia din Amsterdam a informat că cele patru persoane fac parte dintr-un grup de falsificatori de carduri. Prejudiciul estimat până în prezent, este, potrivit oficialităţilor olandeze, de 80.000 de euro. DETALII DESPRE ACEST CAZ PUTEŢI AFLA AICI


Top 5 reţele de falsificatori de carduri

• Reţeaua lui Iustin Covei

Iustin Covei, fiu de judecător şi nepot de procuror, a fost arestat în toamna anului 2009, după ce a fost surprins de camerele de supraveghere de la o bancă din Craiova, când retrăgea fraudulos bani dintr-un ATM cu două carduri contrafăcute. În acelaşi dosar, procurorii şi jandarmii au mai descins la zeci de locuinţe din Craiova, iar în urma percheziţiilor, au fost confiscate arme albe, dispozitive de clonat carduri, calculatoare, echipamente de stocare, camere video.

Lista acuzaţiilor formulate împotriva membrilor grupării cuprindea infracţiuni precum fabricarea şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică falsificate, accesul fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificarea şi punerea în circulaţie a instrumentelor de plată electronică.

• Filiera Moldova

În martie 2010, procurorii DIICOT Iaşi au reuşit destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Gruparea a acţionat în perioada 2009 - martie 2010, atât în ţară, pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi a Municipiului Bucureşti, cât şi în străinătate în Noua Zeelandă, Republica Moldova, Italia, Marea Britanie şi Spania. Membrii grupării erau specializaţi în fabricarea sau adaptarea de echipamente electronice hardware pentru obţinerea în mod fraudulos a datelor de identificare şi individualizare a cardurilor bancare, precum şi în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Echipamentele erau montate la POS-uri sau ATM-uri din judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Focşani, Brăila şi mun. Bucureşti. Ulterior, cu ajutorul unor echipamente specializate, datele obţinute erau inscripţionate pe carduri "blank", folosite pentru extragerea de sume de bani din conturile aparţinând persoanelor ale căror instrumente de plată electronice au fost clonate.

• Reţeaua lui Samir Sprânceană

În iunie 2010, craioveanul Samir Sprânceană, suspectat de fraude cu carduri bancare, a fost arestat preventiv pentru nouă zile. Samir Sprânceană şi alte trei persoane au fost cercetate pentru constituire de grup infracţional, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronice, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată falsificate şi acces fără drept la un sistem informatic.

• Reţeaua care acţiona pe teritoriul Italiei, Germaniei şi Suediei

În mai 2010, Radu Tiugan, fratele unui magistrat din Craiova, a fost acuzat că face parte dintr-o retea de falsificatori de carduri. Din retea făceau parte 13 persoane, toate cercetate de DIICOT pentru falsificare de carduri. Reteaua de falsificatori de carduri actiona in Italia, Germania si Suedia, componentele aparaturii de skimming fiind realizate in Bucuresti si asamblate in Craiova.

• Reţeaua din care făcea parte fiul şefului Poliţiei de Frontieră Dolj

Romeo Berceanu, fiul şefului Poliţiei de Frontieră Dolj, a fost audiat de procurori, luna trecută, într-un dosar privind comiterea de infracţiuni informatice. Berceanu este angajat, din 2007, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

Potrivit unui comunicat emis de DIICOT, procurorii de la Serviciul Teritorial Craiova au destructurat un grup infracţional organizat constituit din 13 persoane şi specializat în infracţiuni cu cărţi de credit. Membrii grupării procurau dispozitive de copiere frauduloasă a datelor de pe cardurile bancare, dispozitivele urmând să fie utilizate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Aparatura de skimming urma să fie expediată într-un colet, prin disimularea acesteia în dispozitive receiver tip DIGI TV.

INFO PLUS- STATISTICĂ Peste 260 de infractori arestaţi în 2010 pentru infracţiuni informatice

În primele 11 luni ale anului trecut, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate din IGP a deschis 1.318 dosare penale pentru comiterea unor infracţiuni de criminalitate infomatică. Sute de infractori au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, pentru comiterea a peste 1.000 de infracţiuni. Poliţiştii au anihilat 57 de grupări, din care făceau parte peste 500 de persoane. Dintre acestea din urmă, 262 au fost arestate. Cele mai frecvente cazuri instrumentate de poliţişti au vizat fraude cu carduri, fraude pe internet şi pornografie infantilă. Specialiştii din IGP susţin că se observă un trend ascendent pentru fraudele cu cărţi de credit prin modul de operare skimming, dar şi o scădere a numărului de atacuri de tip phishing în cazul clienţilor băncilor româneşti. Creşteri există în domeniul fraudelor informatice în care sunt vizate site-urile de comerţ electronic din România, dar şi în cazul atacurilor informatice pentru obţinerea unor informaţii privitoare la instrumentele de plată electronică. (Dan Cărbunaru)

 

 

Versiune mobil | completa