Cum a ajuns stadionul “Lia Manoliu” SĂ COSTE APROAPE DE DOUĂ ORI MAI MULT decât valoarea iniţială. Lecţia britanică

Cum a ajuns stadionul “Lia Manoliu” să coste aproape dublu. Comparaţie cu Stadionul Olimpic din Londra – o construcţie mai ieftină decât bugetul estimat

Bugetul pentru ridicarea stadionului "Lia Manoliu" a fost iniţial de 119 milioane de euro. Acum, când este la stadiul de finisări, costurile au ajuns la 213 milioane de euro, o depăşire de buget de 94 de milioane de euro.
Bugetul pentru ridicarea Stadionului Olimpic din Londra a fost de 552 de milioane de euro, din care s-au cheltuit, efectiv, 540,5 milioane - o economie bugetară de 11,5 milioane de euro.

Ambele stadioane au avut la dispoziţie 36 de luni pentru finalizarea construcţiei. Britanicii au terminat treaba în 35 de luni. Pentru "Lia Manoliu" termenul de predare s-a prelungit la 42 de luni şi nu se ştie dacă va fi respectat.
Stadionul Olimpic din Londra are 80.000 de locuri. Stadionul "Lia Manoliu" va avea, la finalizare, 55.000.

Stadionul "Lia Manoliu" - de la proiect la munca de teren

În aprilie 2007, când primăria semna acordul de construire cu dezvoltatorul Max Bogl&Astaldi, proiectul primea un buget de 489 de milioane de lei (aproximativ 119 milioane de euro). Stadionul ar fi urmat să aibă o capacitate de 50.300 de locuri, iar duratea realizării a fost stabilită la 36 de luni.

Iniţial, urma ca gazonul stadionului să rămână neschimbat, având în vedere că abia fusese refăcut în anul 2005. Pe măsură ce construcţia se derula, însă, s-a constatat că pânza freatică de sub arenă se infiltrase în terenul de joc, astfel încât s-a luat decizia de a se construi un nou gazon, cu 1,7 metri mai ridicat decât cel vechi.

Pentru acest lucru s-a făcut un act adiţional, bugetul fiind completat cu 7,5 milioane de lei (2,25 milioane de euro).

Tot în timpul construcţiei, proiectul s-a modificat din nou, luându-se decizia de a se mai adăuga 5.000 de scaune la stadion. De asemenea, s-a renunţat la ideea de a fi acoperite doar tribunele stadionului şi s-a optat pentru o copertină care să poată acoperi tot terenul.

VEZI AICI CUM ARATĂ STADIONUL NAŢIONAL din BUCUREŞTI

Pentru acest lucru s-a mai întocmit un act adiţional, care a mai adus 100 de milioane de lei (aproximativ 25 de milioane de euro) la buget.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Pentru că normele de clasificare a stadioanelor au fost schimbate de UEFA, construcţia a trebuit să fie îmbunătăţită. Numărul de locuri destinate presei scrise şi audiovizuale a trebuit să fie suplimentat. De asemenea, au fost construite grupuri sanitare şi spaţii comerciale suplimentare. De asemenea, va trebui să se sistematizeze accesurile auto şi pietonale, drumurile şi a sistemul de iluminat. Mai sunt necesare un centru de comandă şi control, un sistemelor de supraveghere video şi sonorizare în exterior, dar şi introducerea sistemului de control, acces şi ticketing. Toate aceste lucruri au fost asigurate printr-un alt act adiţional, care a mai adus 138 de milioane de lei (33,5 milioane de euro) la buget. Astfel, în prezent, costul construcţiei se ridică la 736 de milioane de lei. Acestor costuri li se adaugă şi cele ale altor contracte legate de stadion privind arhitectura urbanistică, înlocuirea conductelor din zonă, refacerea carosabilului, consultanţă, parcare subterană etc care se estimează că vor costa în jur de 35 de milioane de euro.

Modelul britanic

În Marea Britanie, constructorii Stadionului Olimpic din Londra sărbătoreau, ieri, aplicarea ultimei parcele din gazon. Stadionul de 80.000 de locuri, care va găzdui Jocurile Olimpice din 2012, a fost ridicat în doar trei ani, cu o lună mai puţin decât se preconiza. De asemenea, s-au economisit 11,5 milioane de euro, arena costând 540,5 de milioane de euro.

LONDRA BUCUREŞTI
Capacitate: 80.000 locuri

Capacitate: 55.000 locuri

Valoare iniţială: 552 mil. euro Valoare iniţială: 119 mil. euro
Valoare finală: 540,5 mil. euro Valoare finală: 213 mil. euro
36 luni 42 luni

  • "Este o nouă bornă fantastică în pregătirile noastre pentru JO din 2012. Faptul că am terminat stadionul încadrându-ne în termen şi în buget dovedeşte încă o dată că noi merităm să găzduim cel mai impresionant spectacol de pe Pământ", a declarat primarul Londrei, Boris Johnson. El a precizat că Londra are un "avantaj fantastic" faţă de alte oraşe care au găzduit JO de-a lungul timpului, cum ar fi Barcelona, Sydney sau Atena. 5.000 de muncitori au lucrat timp de 1.000 de zile, pentru ca arena să fie gata la timp. Singurul lucru care îi mai lipseşte noului stadion sunt pistele de atletism. Acestea nu au fost încă puse, pentru că ar fi fost distruse de macaralele care au stat până ieri în incinta stadionului.

 

 

Versiune mobil | completa