BUSINESS-UL "PROTECTIA MUNCII"

BUSINESS-UL "PROTECTIA MUNCII"

O societate cu maxim 10 angajaţi poate plăti în jur de 150 de lei/lună unei firme care se ocupă cu protecţia muncii, dar tariful poate ajunge la câteva milioane de lei, în cazul marilor companii. Ceea ce nu ştiu majoritatea firmelor, dar este un lucru de care profită din plin firmele specializate, este că instructajul de protecţia muncii este obligatoriu prin lege.

Accidentele de muncă înseamnă pentru angajator sancţiuni şi pierderi pentru companie. De un an şi jumătate, de când s-a aliniat la legislaţia europeană, legea românească a securităţii şi sănătăţii în muncă a devenit mult mai strictă, angajatorul fiind mult mai responsabilizat. Această schimbare a legislaţiei a fost propice apariţiei unui nou tip de firmă - aceea care prestează servicii de prevenire şi protecţia muncii, în locul angajatorului. Chiar dacă reprezintă o noutate, aceste firme nu duc lipsă de clienţi. Angajatorii preferă să apeleze la o firmă specializată atunci când vine vorba de protecţia muncii, întrucât tarifele nu sunt foarte mari, dar economisesc şi timp.

Protecţia muncii - obligatorie

Legea îl obligă pe angajator să asigure informarea fiecărei persoane, anterior angajării, asupra riscurilor la care este expusă la locul de muncă, dar şi asupra măsurilor de prevenire şi protecţie necesare. Însă, uneori, este mult mai simplu să plăteşti pe cineva specializat ca să facă asta în locul tău. Aşa au apărut firmele care se ocupă cu prestarea de servicii în domeniul protecţiei muncii. În judeţul Sibiu, există 41 de firme şi persoane fizice abilitate de Ministerul Muncii pentru a presta astfel de servicii. "Cele mai multe dintre aceste firme au apărut în anul 2006, când s-a modificat Legea securităţii şi sănătăţii în muncă. Unele dintre ele existau şi înainte de 2006, dar atunci ofereau doar consultanţă, nefiind delimitate atât de bine activităţile de prevenire şi protecţie. În schimb, acum există în lege 31 de activităţi care trebuie îndeplinite obligatoriu, fie de către o persoană din cadrul firmei desemnată de angajator, fie de firmele specializate", explică Eugen Fulea, inspector şef adjunct Securitate şi Sănătate în Muncă.

Servicii complete

SC Sidra SRL este una dintre cele mai vechi firme în acest domeniu. A apărut în 1996, însă de atunci s-a dezvoltat. Angajatorul are două posibilităţi: ori instruieşte unul sau mai mulţi angajaţi din cadrul firmei lui, ori angajează o firmă specializată, dacă nu vrea să se implice în această activitate. "Firma Sidra prestează servicii în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă şi Situaţii de Urgenţă, identifică şi evaluează riscurile, face comerţ cu materiale specifice, cum ar fi planuri de evacuare, fişe individuale etc., dar şi cursuri de iniţializare/specializare inspector protecţia muncii", spune Radu Suciu, reprezentant al societăţii Sidra.

Instrucţie o dată la 6 luni

Firma şi-a câştigat clienţi din toate domeniile de activitate, începând cu societăţi cu doar doi angajaţi şi ajungând la companii cu mii de angajaţi. "Dacă munceşti şi eşti serios, este profitabil. Preţurile diferă în funcţie de numărul de angajaţi, dar şi de numărul de posturi. Primul lucru care trebuie făcut după ce am semnat contractul cu un client este inspectarea unităţii. Trebuie să vedem ce riscuri sunt sau pot apărea, apoi iau notiţe, fac o listă cu numărul de posturi şi cu numărul de angajaţi. Urmează apoi instrucţiuni proprii aferente fiecărui post, un instructaj introductiv general, instructaj la locul de muncă. Apoi ne ocupăm de fişele individuale ale angajaţilor, de planul de prevenire şi protecţie, dar şi de un plan de măsuri rezultate în urma evaluării. În funcţie de risc, angajaţii pot fi instruiţi la 30 de zile, la 60, dar nu mai târziu de şase luni, pentru că e obligatoriu ca un angajat să fie instruit o dată la şase luni, indiferent de riscul la care e expus", adaugă Radu Suciu.

Vina cade tot pe angajator

Chiar dacă alege să apeleze la serviciile unei firme specializate, angajatorul nu este scutit de responsabilităţi. În cazul unui accident la locul de muncă, cel care va răspunde este tot angajatorul, chiar dacă firma specializată s-a ocupat în totalitate de prevenirea şi protecţia muncii. "În cazul în care angajatorul apelează la servicii externe, adică ale unei firme specializate, el nu este exonerat de responsabilităţile sale. El este obligat să ia măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor. Nu este de ajuns ca angajatorul să îi dea echipament de protecţie lucrătorului, trebuie să se asigure că îl şi poartă. Dacă se întâmplă un accident, chiar şi cu serviciu extern, cel care răspunde este angajatorul. Pentru că lucrătorul nu are cum să dea în judecată firma de protecţia muncii, ci doar angajatorul, care este obligat să plătească daunele. Apoi angajatorul trebuie să îşi recupereze banii de la firma pe care a angajat-o", explică Eugen Fulea.

Incapabile să plătească daune

Angajatorul trebuie să aibă grijă şi atunci când se luptă să-şi recupereze banii de la firma de protecţia muncii. Majoritatea dintre ele sunt societăţi cu răspundere limitată, iar dacă daunele cerute de angajator sunt foarte mari, firma poate câştiga pe motiv că nu este capabilă să returneze o sumă mai mare decât capitalul social. Capital social care, la SRL-uri, este de minim 200 de lei. "Dacă o firmă are trecut la capital social 200 de lei, iar suma cerută de angajator este mai mare, nu are cum să câştige angajatorul. La noi încă nu au apărut firme specializate în protecţia muncii foarte serioase. Dar piaţa o să impună să apară şi firme mari, care să se ocupe cu astfel de servicii. Sunt convins că în România vor apărea societăţi pe acţiuni care vor fi în stare să plătească prejudicii angajatorului, atunci când va fi cazul. Momentan nu sunt societăţi capabile de acest lucru", mai spune Eugen Fulea.

Fiecare angajator poate găsi cea mai avantajoasă modalitate din punct de vedere financiar. Însă, pe cât este de comod să se apeleze la serviciile unei firme specializate în protecţia muncii, cu atât este mai riscant, dacă firma respectivă nu prestează servicii de calitate.

 
Tag-uri:
munca
,firme
,afacere

 

Versiune mobil | completa