Autorităţile locale din Covasna au depus plângere la Parchet pentru instigare la discriminare

Autorităţile locale din Covasna au depus plângere la Parchet pentru instigare la discriminare sursa Mediafaxfoto

Şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, şi primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au depus, joi, la Parchet, o plângere împotriva a patru persoane, pentru instigare la discriminare, după ce pe Internet au fost postate imagini în care una dintre acestea apare urinând pe monumentul din Chichiş.


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, au prezentat, joi, într-o conferinţă de presă comună, imagini postate pe Youtube, cu titlul "pentru unguri", în care pot fi văzuţi doi tineri, unul dintre ei urinând pe monumentul aflat în comuna covăsneană Chichiş, care marchează locul în care eroul Revoluţiei din 1848-1849 Gabor Aron a fost ucis în luptă, iar celălalt mimând defecarea pe monument.


Tamas a afirmat că aceste imagini au fost filmate la Chichiş, la monumentul dedicat revoluţionarului Gabor Aron, "cel mai mare erou al secuilor din istoria modernă".


Tamas Sandor a precizat că a formulat, ca persoană fizică, împreună cu primarul Antal Arpad, o plângere penală împotriva a patru persoane.


Potrivit sursei citate, plângerea a fost formulată împotriva lui Sava Florin Bogdan, născut în 1980 şi domiciliat în Braşov, a lui Bobeşiu Constantin Gheorghe, născut în 1992 şi domiciliat în Sibiu, a unei persoane necunoscute (cameramanul), precum şi împotriva unei persoane în vârstă de 24 de ani, cu domiciliul necunoscut, înscrisă pe site-ul Youtube cu numele de utilizator "yrronick1".


Preşedintele CJ Covasna a afirmat că plângerea a fost înregistrată, joi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, pentru instigare la discriminare şi instigare la ură pe temei de etnie, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi profanare de morminte.


"Materialul filmat despre faptele obscene şi josnice săvârşite asupra monumentului unui erou al maghiarilor denotă lipsă de respect faţă de comunitatea maghiară şi instigare la ură pe temei etnic", a afirmat Tamas.
La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că este împotriva extremismului, indiferent din ce parte vine.


"Am spus foarte clar şi atunci când s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat la Miercurea Ciuc, cu Csibi Barna, că suntem împotriva unor astfel de manifestări. Însă, în acelaşi timp, vrem ca justiţia să îşi facă treaba şi atunci când este vorba despre un maghiar, şi atunci când este vorba despre un român care săvârşeşte asemenea fapte", a spus Antal.


El şi-a exprimat nemulţumirea că, în timp ce a ieşit un mare scandal faţă de gestul lui Csibi Barna, nimeni nu s-a sesizat din partea organelor judiciare în ceea ce priveşte acest film de la Chichiş, postat tot pe Youtube.
"Este foarte important de subliniat că acest film nu a fost o reacţie la ceea ce s-a întâmplat la Miercurea Ciuc, având în vedere că imaginile au fost postate în 2010, deci aceşti tineri au profanat mormântul lui Gabor Aron în urmă cu un an", a spus Antal. (Sursa Mediafax)

 

 

Versiune mobil | completa