Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ÎI ATACĂ DUR PE "BĂIEŢII DEŞTEPŢI" DIN ENERGIE: "Reforma sistemului energetic românesc e ca rearanjarea şezlongurilor pe Titanic"

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, ÎI ATACĂ DUR PE "BĂIEŢII DEŞTEPŢI" DIN ENERGIE: "Reforma sistemului energetic românesc e ca rearanjarea şezlongurilor pe Titanic" Foto: Mediafax//Bogdan Maran

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a criticat dur, joi dimineaţă, la Bursa de Valori Bucureşti, aşa-numita "reformă" a domeniului energetic românesc.

"În domeniul energetic aveţi nevoie de 10 miliarde de dolari pentru a modernciza sectorul. Acest lucru nu poate fi realizat doar cu veniturile obţinute din taxe şi nu atâta timp cât aceste active aparţin unor întreprinderi de stat conduse de oameni lipsiţi de experienţă, apropiaţi de mediul politic, care iau decizii nu în funcţie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci în funcţie de interesele proprii".

"Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat în doi campioni energetici naţionali, în loc să se analizeze opţiunea de a le privatiza total sau parţial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase. Aşa cum am spune în America, acesta este un efort de "rearanjare a şezlongurilor de pe Titanic" pentru că nu ia în considerare problema fundamentală a companiilor energetice de stat - faptul că nu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri.

Relatările presei au arătat că, de cel puţin zece ani, peste 50 la sută din producţia energetică a companiei Hidroelectrica a fost îndreptată spre contracte preferenţiale de energie, la preţuri considerabil mai mici decât costurile de producţie. Deşi acordarea de reduceri de preţ pentru consumatorii mari de energie nu e neapărat o practică de afaceri incorectă, extinderea acestui beneficiu de către o companie de stat înseamnă subvenţionarea unui număr mic de utilizatori, în detrimentul celorlalţi consumatori. În cazul României, o distincţie importantă este că aceste tipuri de reduceri de preţ speciale par a fi acordate adesea în funcţie de legăturile politice, mai degrabă decât ţinând cont de practici de afaceri raţionale.

"Guvernul a folosit aceste companii pe post de puşculiţe"

În continuare, Gitenstein a criticat şi faptul că Guvernul şi-a astupat găurile din buget pe seama profiturilor unor companii de stat: "Guvernul a folosit aceste companii pe post de puşculiţe pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar". Gitenstein a dat exemplul companiei Romgaz, căreia "i s-a cerut să facă o donaţie de 100 de milioane de euro Guvernului pentru acoperirea unor urgenţe bugetare, iar reprezentanţii Guvernului din CA al companiei au fost mandataţi să aprobe cererea". Gitenstein recomandă României să urmeze exemplul Poloniei, care a scos la bursă activele companiilor energetice. Ca rezultat, "în Polonia, există peste 1.500.000 de investitori individuali, cetăţeni polonezi de rând. În România există probabil mai puţin de 10.000 de mici investitori. Acţiunile cotate la Bursa de Valori din Varşovia valorează peste 200 de miliarde de euro, în timp ce valoarea acţiunilor cotate la Bursa de Valori din Bucureşti reprezintă mai puţin de 13 la sută din această sumă. În 2009, Polonia a fost singura ţară din UE care a raportat creştere economică, în parte datorită robustei sale pieţe de capital. Acesta este unul dintre motivele pentru care un sondaj recent cataloga Polonia drept una dintre primele zece pieţe emergente din lume. Acest lucru se poate întâmpla aici, în România, dar nu urmând calea propusă în prezent".

Gitenstein a cerut şi liberalizarea pieţei energiei: "Înţeleg îngrijorarea cu privire la impactul privind consumatorii individuali, mai ales asupra celor aflaţi sub pragul sărăciei, însă puteţi aborda acest aspect apelând la o reglementare eficientă aşa cum facem noi în SUA şi acordând subvenţii categoriilor sociale celor mai defavorizate".

 

 

Versiune mobil | completa