ALEGERILE ÎN WIKILEAKS- Cine spunea consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu că este PRINCIPALUL RIVAL AL LUI TRAIAN BĂSESCU. Vezi sondajele prezentate americanilor

ALEGERILE ÎN WIKILEAKS- Cine spunea consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu că este PRINCIPALUL RIVAL AL LUI TRAIAN BĂSESCU. Vezi sondajele prezentate americanilor

Sebastian Lăzăroiu le-ar fi spus diplomaţilor americani, la începutul lui 2009, că Traian Băsescu avea 51% în sondaje, iar Sorin Oprescu 48%, acesta fiind considerat astfel principalul rival al preşedintelui, potrivit Jurnalului Naţional, care publică traducerea unei note atribuite WikiLeaks.

Sursa citată menţionează că, potrivit respectivei telegrame, datată 3 februarie 2009, Lăzăroiu ar fi observat într-un ton sarcastic că decizia de a-i oferi lui Geoană un loc în CSAT a fost din punct de vedere constituţional nejustificată şi că "ceea ce noi i-am dat, Curtea Constituţională poate uşor să ia înapoi".

Potrivit documentului t, "într-o întâlnire cu consilierul politic din 1 februarie, consilierul Sebastain Lăzăroiu i-a spus oficialului că Băsescu rămâne favorit în sondaje cu 51%, dar că surpriza a venit din cei 48% ai primarului Bucureştiului, Oprescu, considerat astfel principalul rival al lui Băsescu".

Lăzăroiu a admis de asemenea în discuţiile de la ambasada SUA că alianţa cu PSD a fost primită negativ de unii susţinători frenetici ai PDL şi a opinat despre competeţia dintre Băsescu şi Oprescu că va fi până la urmă un concurs de popularitate unu la unuional.

"Alegătorii ar prefera fie un «Căpitan de Vapor» decisiv şi puternic în timpul crizei economice, fie un candidat - Oprescu - care este văzut de alegători ca fiind «solidar, sincer şi aproape de oameni»", se mai spune în nota citată. Lăzăroiu ar fi spus despre Geoană că şi-a consolidat poziţia în partid trăgând pe linie moartă unii dintre "baronii" puternici.

"Lăzăroiu a precizat că preşedintele trebuie să demonstreze că poate «conduce nava» cu succes în furtuna economică care se apropie. Lăzăroiu a mai spus că percepţia publică continuă să se înrăutăţească pentru anul care urmează (n.r. - 2010): 80% dintre repondenţi au spus că infracţionalitatea va creşte în acest an (nr. - 2009); 91% cred că sărăcia va creşte; 95% cred că preţurile la alimente vor creşte. «Apocalipsa», a glumit Lăzăroiu usturător ,«este bună pentru noi». Lăzăroiu a mai adăugat că Năstase se luptă să supravieţuiască politic şi că trage orice sfori pentru a-i opri pe procurori. Totuşi, a comentat Lăzăroiu, «dovezile împotriva lui Năstase sunt convingătoare şi - ceea ce este mai important - PDL controlează pe şeful comisiei juridice» care va avea grijă de agenda de lucru în acestă chestiune. «Va fi o bătălie dură», a concluzionat el «dar noi o vom câştiga»", se mai spune în telegrama ambasadei SUA.

Potrivit aceleiaşi surse, comentariile oficialilor americani ataşate notei arată că aceştia considerau că "Lăzăroiu are probabil dreptate spunând că ameninţarea majoră în acest an este Oprescu". "Acesta poate deveni un rival formidabil al lui Băsescu. Dilema lui Băsescu este că, pe măsură ce încearcă mai mult să se protejeze pe el însuşi cât este în funcţie, cu atât mai mult el poate fi blamat pentru cum vor merge lucrurile în acest an", mai precizează sursa citată.

Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro

 

 

Versiune mobil | completa