Vizita în India a unui viitor preot-psiholog

Vizita în India a unui viitor preot-psiholog

De curând întors din India, Mihai Copăcean, student la Psihologie în Sibiu, spune că vrea să studieze la Oxford.

Mihai Copăceanu este un student de top al Facultăţii de Ştiinţe din Sibiu, specializarea psihologie şi absolvent al Facultăţii de Teologie. Întotdeauna i-a plăcut să cunoscă oameni noi, din culturi diferite, tocmai de aceea a participat la mai multe congrese în afara ţării. De curând, Mihai a fost singurul reprezentant al României în cadrul unui Congres Mondial de Psihologie şi Spiritualitate, care a avut loc în India. De acolo s-a întors mai bogat din punct de vedere cultural, dar şi mulţumit că a reuşit să impresioneze cu lucrarea pe care a susţinut-o. Tânărul student are planuri măreţe - îşi doreşte să obţină o bursă la Universitatea Oxford.

Viza de India

Mihai a aflat de Congresul din India în timp ce se afla în Praga, la un alt congres de psihologie. "Eram la un congres european în Cehia. Am văzut un pliant acolo cu congresul din India, apoi am intrat pe internet să mă documentez. M-am înscris online şi am plătit o taxă de 300 de dolari", îşi aminteşte studentul.

La început, totul părea destul de simplu, însă, pentru a obţine viza, Mihai a fost nevoit să meargă de patru ori în Bucureşti şi chiar să îl întâlnească pe ambasadorul Indiei. "Am trimis peste 25 de e-mail-uri la Ambasadă, m-am dus de patru ori în Bucureşti, pentru că îmi tot spuneau că nu e dosarul complet. În cele din urmă, nu ştiu cum, am reuşit să vorbesc direct cu ambasadorul Indiei şi am obţinut şi viza", povesteşte Mihai.

URMARESTE MAI JOS IMAGINI DE LA CONGRES

"Nu auziseră de Iisus"

Congresul mondial s-a desfăşurat în capitala Indiei, în New Delhi, în perioada 5-8 ianuarie. Pentru eveniment, studentul s-a pregătit încă din luna octombrie, când a început să-şi scrie lucrarea de prezentare. Şi pentru că este pasionat de psihologia religiei, Mihai a realizat o lucrare cu tema "Freud and Eliade on Religion", în care a încercat să-i pună pe cei doi în antiteză. La congres au participat 500 de persoane din 35 de ţări. Ceea ce l-a impresionat cel mai mult pe Mihai a fost faptul că a fost ascultat. "Erau persoane cu diferite profesii, preoţi, psihologi, medici sau profesori. Mi-a plăcut mult că au fost foarte deschişi şi chiar m-au ascultat. Mi s-a întâmplat să mai merg pe la conferinţe prin ţară şi să vorbesc fără să fiu ascultat", spune el. De asemenea, l-au impresionat oamenii pe care i-a întâlnit. "Erau oameni cu culturi total diferite, iar mie îmi place foarte mult să vorbesc cu astfel de oameni. Erau persoane care nu auziseră de România şi nu auziseră de Iisus. Concluzia Congresului a fost faptul că psihologii şi-au dat seama că, fără spiritualitate, terapia nu are succes", spune Mihai.

Vrea la Oxford

Pentru a participa la Congresul din India, studentul a avut nevoie, pe lângă taxa de înscriere, de bani pentru biletul de avion, cam 900 de dolari. Pentru că nu dispunea de aceşti bani, Mihai a cerut sprijinul Autorităţii Naţionale a Tineretului (ANT). "Eu fac parte din Asociaţia Studenţilor în Psihologie Sibiu. Şi prin această asociaţie am cerut sprijin financiar şi mi s-a dat. Altfel nu aveam cum să îmi plătesc eu totul", spune, recunoscător, tânărul.

Mihai vrea să devină preot, dar a considerat că, în această meserie, este necesar să cunoşti cât mai mult omul. De aceea a ales să se specializeze şi în psihologie.

Pe viitor îşi doreşte şi o specializare post-universitară în afara ţării. A aplicat deja pentru o bursă în Roma şi urmează să aplice şi pentru o bursă la Universitatea Oxford.

 

 

Versiune mobil | completa