Turişti prinşi sub avalanşă la Bâlea Lac. Salvamontiştii, jandarmii şi SMURD-ul încep acţiunile de salvare

Turişti prinşi sub avalanşă la Bâlea Lac. Salvamontiştii, jandarmii şi SMURD-ul încep acţiunile de salvare

Mai mulţi turişi aflaţi în zona Bâlea lac au fost suprinşi de o avalanşă. Salvamontiştii sibieni împeună cu cei din Braşov, Zărneşti, Argeş, Alba, Vâlcea intervin de urgenţă pentru salvarea victimelor. În spijinul acestora vin efective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu, Centrului Chinologic Sibiu, Crucii Roşii Sibiu, SMURD Sibiu şi Tg. Mureş, Inspectoratului General de Aviaţie din M.A.I. şi Asociaţiei Române pentru Câini de Salvare.

Este vorba despre un execiţiu de amploare care vizează cooperarea serviciilor specializate de urgenţe pentru salvarea vieţilor în cazul unor avalanşe cu multiple victime în zona Bâlea Lac - Munţii Făgăraşului.

Pe lângă verificarea potenţialului de intervenţie şi a gradului de pregătire, se urmăreşte armonizarea cooperării, antrenarea personalului pentru acţiuni de intervenţie, pregătirea psihologică a efectivelor pe timpul acţiunilor de salvare - evacuare.
În astfel de situaţii, misiunile principale ale jandarmilor montani sunt: participarea la acţiunile de căutare - salvare; asigurarea pazei punctelor şi locurilor de triere a răniţilor; interzicerea accesului persoanelor neautorizate în zona afectată; păstrarea ordinii publice pentru organizarea temeinică a acţiunilor de sprijin/salvare/căutare, etc.

Reprezentaţii Serviciului Public Salvamont Sibiu şi jandarmii montani avertizează turiştii şi organizatorii de competiţii sportive de iarnă, că în situaţia în care nivelul de risc de avalanşă în masivele muntoase este ridicat (gradul 4 - risc mare) şi cu toate că în zona de desfăşurare a competiţiilor nu ar părea să fie riscuri majore, siguranţa fiecărei persoane este atributul asigurării propriilor măsuri elementare de echipare, informare, respectare a traseelor stabilite şi cunoscute, fără a se aventura pe cont propriu în locuri primejdioase.
Turiştii nu trebuie să efectueze ascensiuni pe traseele turistice izolate, îndepărtate şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă; în zona turistică Bâlea Lac, pe timpul sezonului rece accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă.
Turiştii care se deplasează în zona montană trebuie să fie echipaţi specific perioadei de iarnă şi cu echipament de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă). În căldarea Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat.

 

 

Versiune mobil | completa