Situl UNESCO Valea Viilor, în pericol de monitorizare din cauza construcţiilor incorecte

de Andreea Tobias, Laura Buciu

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, Răzvan Pop, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că specialiştii instituţiei au întocmit raportul pentru siturile UNESCO Valea Viilor şi Biertan, din judeţul Sibiu, precizând că există probleme în ambele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Biertan şi Valea Viilor sunt situri UNESCO pentru că au câte un monument UNESCO, bisericile evanghelice, iar tot satul este un sit protejat în care nu poţi să modifici nimic. Dacă la Biertan situaţia este totuşi bună şi administraţia de acolo încearcă să remedieze problemele, iar localnicii au înţeles că prin acest lucru ei se reprezintă - şi se simte la unele amenări şi renovări un interes - la Valea Viilor avem o problemă. Am făcut primul pas, acela al discuţiei cu administraţia şi putem spune că suntem în aceeaşi tabără. Trebuie să discutăm cu proprietarii să înţeleagă că este greşit să schimbe ţiglăria ceramică cu tablă, pentru că sunt nenumărate cazuri", a declarat Răzvan Pop.

Potrivit acestuia, la Valea Viilor, "actualii locuitori nu şi-au asumat Biserica Evanghelică, nu o percep cultural ca a alor, şi atunci există o oarecare distanţare faţă de ea, plus că este o comunitate nu tocmai bogată şi atunci intervenţiile nu sunt de calitate şi sunt case în paragină".

"Oamenii şi din necunoaştere şi dintr-o problemă financiară fac lucrări care nu sunt corecte", a afirmat Răzvan Pop.

Potrivit acestuia, locuitorii fac acoperişuri din tablă, în loc de ţiglă ceramică, porţi şi ferestre din plastic, în loc de lemn, faţade fosforescente, în loc de tencuială cu var şi alte lucrări considerate greşite.

Acesta a adăugat că în localitatea Biertan 70 la sută din lucrări sunt făcute corect, dar restul de 30 la sută din amenajări şi reabilitări se fac cu materiale neacceptate în preajma unui monument istoric.

Potrivit lui Răzvan Pop, la Valea Viilor procentul de lucrări incorecte la şarpante, ferestre, faţade şi porţi depăşeşte 50 la sută, zece la sută fiind case complet modificate cu materiale şi culori moderne, existând pericolul ca situl să intre sub monitorizarea UNESCO.

"Există pericolul monitorizării. Nu a intrat încă în monitorizare pentru că nu s-a făcut încă întâlnirea. Evaluarea s-a făcut de către specialiştii noştri şi cei de la Institutul de Patriminiu din Bucureşti", a precizat Răzvan Pop care a anunţat că dosarul de evaluare va fi trimis la Bucureşti şi de acolo la Paris, urmând să fie luat în discuţie la şedinţa din luna noiembrie a Comitetului UNESCO.

Întrebat în ce condiţii UNESCO ar putea cere monitorizarea unui sit, Răzvan Pop a răspuns că "dacă se vede că lucrările greşite continuă se poate intra pe monitorizare, pentru că se poate presupune că administraţia respectivă nu are grijă".

Potrivit lui Răzvan Pop, pentru a evita intrarea sub monitorizare, Consiliul Judeţean Sibiu ia în calcul reabilitarea unei case din localitate cu bani publici, cu materiale tradiţionale, pentru ca apoi să fie dată drept exemplu celorlalţi localnici.

Costul unei astfel de reabilitări depăşeşte o sută de mii de euro, bani care nu au fost prevăzuţi în buget pentru acest an.

Răzvan Pop a afirmat că în România există doar opt biserici fortificate care fac parte din patrimoniul UNESCO, cea de la Biertan fiind admisă în 1993, iar cea de la Valea Viilor în 1999.

 
Tag-uri:
sit
,probleme
,

 

Versiune mobil | completa