Sibienii amână tot mai mult căsătoria. Bărbaţii spun „Da” la 31 de ani, iar femeile la 27,8

Sibienii amână tot mai mult căsătoria. Bărbaţii spun „Da” la 31 de ani, iar femeile la 27,8

"Tinerii de astăzi ştiu ce vor", a declarat pentru Gândul psihologul Daniela Gheorghe. Specialistul susţine, în baza unor cercetări efectuate, că tendinţa de a întârzia întemeierea unei familii şi de a amâna cât mai mult căsătoria tinde să se generalizeze, indiferent că e vorba de tinerii de la oraş ori de cei de la sat.


Numărul căsătoriilor înregistrate anul trecut în Sibiu a scăzut cu 222. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), în 2009, în judeţul Sibiu s-au înregistrat 2899 căsătorii. În acest context, rata nupţialităţii a fost de 6,9 căsătorii la 1000 locuitori, faţă de 7,4 ‰ în anul 2008.Pe medii de rezidenţă, faţă de anul precedent s-a înregistrat o scădere cu 225 căsătorii în mediul urban şi o uşoară creştere (+ 3 căsătorii) în mediul rural.
Cele mai multe căsătorii s-au încheiat între bărbaţii din grupa de vârstă 25-29 ani şi
femeile din grupa de vârstă 20-24 ani, urmate de căsătoriile încheiate de bărbaţii din grupa de
vârstă 25-29 ani cu femeile din aceeaşi grupă de vârstă.
Vârsta la care sibienii aleg să-şi pună pirostriile este în creştere. Astfel, anul trecut, vârsta medie la data căsătoriei a fost de 31,0 ani la bărbaţi şi 27,8 ani la femei, decalajul între vârsta soţilor fiind de 3,2 ani, aspect considerat favorabil din punct de vedere al regimului reproducerii populaţiei.
"Vârsta medie la data încheierii căsătoriei a fost mai mică în mediul rural decât în mediul urban atât la bărbaţi cu 1,4 ani cât şi la femei cu 1,9 ani. În mediul urban vârsta medie la căsătorie a crescut cu 0,5 ani la barbaţi şi cu 0,4 la femei faţă de anul 2008, în mediul rural înregistrându-se o creştere a vârstei medii cu 0,4 ani la barbaţi şi cu 0,5 la femei faţă de anul precedent", spun reprezentanţii DJS.

Citeşte în Gândul de ce au început româncele să fugă de măritiş.

 

 

Versiune mobil | completa