Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare de la Sibiu, finanţat de AFCN cu aproape 56.000 de lei

de Adina Oşan, Laura Buciu

Foto: Mediafax (Ovidiu Dumitru Matiu)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal "Astra" din Sibiu, proiectul "Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare" a obţinut un punctaj de 89,33 în cadrul sesiunii de proiecte culturale pe anul 2013, secţiunea "Patrimoniu Imaterial", a concursului de proiecte pentru finanţare nerambursabilă al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, urmând să primească o finanţare de 55.924 de lei.

Reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal "Astra" spun că Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare pentru cultură şi economie a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de "Tezaure Umane Vii".

Cea de-a XI-a ediţie a festivalului se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 9 - 11 august.

"Festivalul îşi propune valorificarea patrimoniului cultural tradiţional, exprimat prin valorile cotidiene din viaţa comunităţilor rurale din judeţele Bihor, Călăraşi şi Mehedinţi, precum şi a celor româneşti din afara graniţelor ţării (anul acesta invitat este Ansamblul Gheorghe Nistor din Micherechi, Ungaria) şi, de asemenea, încurajarea tinerei generaţii de a cunoaşte, însuşi, perpetua şi a face cunoscute aceste tradiţii în toată lumea, ele constituind un tezaur al patrimoniului nostru cultural naţional, marca propriei identităţi etno-culturale", spun reprezentanţii Complexului "Astra".

Conform acestora, evenimentul este conceput ca o manifestare interactivă între artişti şi expozanţi şi vizitatori, iar în cadrul acestuia vor avea loc spectacole de muzizcă, dans, ateliere de arte plastice sau arte mecanice şi demonstraţii culinare

Festivalul se desfăşoară pe mai multe secţiuni: Arte religioase şi arte literare, Arte muzicale şi coregrafice, Arte plastice şi Arte culinare.

În cadrul secţiunii de "Arte religioase şi literare", în gospodăriile transferate în muzeu din zonele de provenienţă ale participanţilor se vor afla "purtătorii tradiţiilor orale", povestind scene din viaţa satului, rememorând obiceiuri de peste an, recitând sau cântând creaţii populare.

În cadrul secţiunii "Arte muzicale şi coregrafice", grupurile de dansatori şi interpreţi vor susţine spectacole pe scena de pe lac sau în diferite zone ale muzeului.

Participanţi la secţiunea "Arte plastice" vor fi meşteri şi creatori populari care îşi vor demonstra îndemânarea, în timp ce la în cadrul secţiunii "Arte culinare" vor fi preparate mâncăruri după reţete tradiţionale, în zona Târgului de Ţară din muzeu.

 

 

Versiune mobil | completa