Expoziţie despre istoria de peste 40 de ani a Securităţii realizată de CNSAS, vernisată la Sibiu

de Adina Oşan, Laura Buciu

Foto: Mediafax (Razvan Chirita)

Mai mulţi membri CNSAS au participat, miercuri, la vernisarea unei expoziţii cu planşe, care prezintă istoria de peste patru decenii a Securităţii.

Expoziţia se intitulează "Securitatea - instrument al dictaturii", a fost realizată de Serviciul Programe Educaţionale, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii din cadrul CNSAS şi poate fi vizitată la sediul Bibliotecii Judeţene "Astra" din Sibiu, până la finalul lunii iulie.

Potrivit organizatorilor, această expoziţie "îşi propune să prezinte publicului într-o formă accesibilă şi sintetică istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind în acest mod o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar".

Expoziţia a fost realizată pe două niveluri. Primul nivel prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare, modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filajele, dirijarea informatorilor, precum şi atribuţile unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist.

Cel de-al doilea nivel este realizat cu ajutorul unor interviuri realizate cu oameni care şi-au studiat propriul dosar sau dosarele altor persoane din arhiva Securităţii.

Membrii CNSAS prezenţi la eveniment au precizat că ceea ce s-a putut studia până în prezent din arhivele Securităţii este doar "o parte din cei 24 de kilometri de documente care există".

În plus, aceştia au precizat că 3.000 de persoane s-au arătat interesate până acum de studierea dosarelor fostei Securităţi, acreditându-se în acest sens.

"Facem apel către populaţie să vină să se acrediteze pentru a studia, fie propriul dosar, fie să facă o cercetare ştiinţifică. Noi suntem din ce în ce mai permeabili, trebuie doar ca oamenii să se decidă şi să vină se acrediteze. Noi lucrăm doar cu 256 de angajaţi, în condiţiile în care alte ţări au câte 2.700 de angajaţi la astfel de instituţii", a declarat Dinu Zamfirescu, membru CNSAS, într-o conferinţă de presă, la finalul vernisajului.

La vernisaj a fost prezentat şi filmul documentar realizat de CNSAS, "Supravegheat de Securitate în anii ‘70-’80", în regia lui Nicolae Mărgineanu.

De asemenea, reprezentanţii CNSAS au organizat şi o dezbatere cu tema "Importanţa dosarelor Securităţii în formarea memoriei democratice".

 

 

Versiune mobil | completa