Eugen Simion a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu

de Pacala Dana - Mediafax, Elida Cremene - Mediafax

Foto: Mediafax (SIlviu Matei)

Academicianul Eugen Simion a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al ULBS, în cadrul unei ceremonii organizate în Aula Magna a universităţii.

"Este un moment spiritual. Nu reprezintă doar un prilej de omagiere a unei personalităţi, ci şi un moment de celebrare a colaborării academice, a prieteniei", a declarat decanul Facultăţii de Litere şi Arte a ULBS, Alexandra Mitrea.

Laudatio a fost citită de către prodecanul aceleiaşi facultăţi, Andrei Terian, care a afirmat că Eugen Simion este "naşul" universităţii, acesta sugerând, în anul 1995, ca universitatea să poarte numele lui Lucian Blaga.

"Decizia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului academician profesor universitar doctor Eugen Simion se sprijină pe trei serii de argumente: în primul rând, pe activitatea remarcabilă a domniei sale în câmpul vieţii intelectuale româneşti din ultima jumătate de secol; în al doilea rând, pe meritele pe care domnia sa le-a avut în dezvoltarea Universităţii «Lucian Blaga» din Sibiu şi, deloc în ultimul rând, pe valoarea excepţională a operei sale critice", se arată în Laudatio.

"M-aţi răsfăţat!", a declarat Eugen Simion, imediat după ce i-a fost îmnânată distincţia.

"Pentru mine, a face critică literară a însemnat o şansă. M-a salvat", a mărturisit academicianul, care a povestit că, tânăr fiind, i se reproşa că scrierile sale sunt supuse obiectivismului, că nu se implică şi că vorbeşte la persoana întâi plural, când ar fi trebuit să folosească singularul, iar acum i se reproşează nota prea personală din scrierile sale.

Referindu-se la generaţia scriitorilor de astăzi, Eugen Simion a spus: "M-au dezamăgit mulţi dintre scriitorii români. De aceea, m-am îndepărtat de aceia şi m-am apropiat de tinerii care promit".

La ceremonie au participat personalităţi locale, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Sibiu, dar şi cadre didactice, scriitori, iubitori ai literaturii şi studenţi.

 

 

Versiune mobil | completa