Elevul sibian acuzat de cumpărare de influenţă la Bacalaureat a luat nota 1 la română

de Pacala Dana - Mediafax, Laura Buciu

Foto: Publimedia//Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sibiu, Livia Creţulescu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că elevul de la Colegiul "Independenţa" din municipiul Sibiu acuzat de către DNA de cumpărare de influenţă la bacalaureat a obţinut nota unu la limba şi literatura română.

"Elevul s-a prezentat la proba respectivă şi fie nu a scris nimic, fie nu a scris nimic la subiect, astfel încât profesorii corectori nu au putut nota nimic", a spus Livia Creţulescu.

Ea a precizat că nota respectivă, afişată la avizierul unităţii şcolare în care s-a desfăşurat examenul, nu se datorează faptului că elevul ar fi fost eliminat din examen în urma acuzaţiilor care i se aduc.

Din anii anteriori, candidatul Toma-Ştefan Stancă are note peste cinci la Istorie şi Geografie, acesta obţinând, în sesiunile din 2011 şi 2012, 5.60 la Istorie şi 5.20 la Geografie. Pentru a promova examenul de bacalaureat, elevul ar fi avut nevoie de o notă mai mare la Limba şi literatura română, astfel încât media generală să fie peste 6.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, de joi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Alba Iulia au început urmărirea penală faţă de Sorin Joantă, inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenţă, Viorel Giupană, funcţionar la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, pentru trafic de influenţă, şi Toma-Ştefan Stancă, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumpărare de influenţă.

Astfel, procurorii susţin că Giupană a primit, în 1 iulie, de la candidatul respectiv suma de 2.200 de lei (echivalentul a 500 de euro), întrucât susţinea că are influenţă asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat, astfel încât să îi fie asigurată candidatului reuşita la proba de Limba şi literatura română.

Conform sursei citate, în calitate de inspector şcolar şi preşedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, cu sarcini în organizarea şi desfăşurarea examenului în judeţ, Sorin Joantă a acceptat promisiunea de a primi de la Viorel Giupană o parte din suma de 2.200 de lei, pentru a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrărilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu, astfel încât candidatul Stancă să promoveze proba de Limba şi literatura română.

Procurorii au dispus, în cazul lui Sorin Joantă şi Viorel Giupană, interdicţia de a părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu, declara că întreaga comisie de bacalaureat de la acel centru de evaluare - formată din preşedintele Sorin Joantă şi alte patru cadre didactice - a fost demisă, măsura fiind luată pentru a nu plana suspiciuni asupra comisiei.

"ISJ Sibiu a decis demiterea întregii comisii de la Centrul Zonal 300 din Sibiu. Hotărârea vine ca urmare a învinuirilor aduse preşedintelui comisiei, din care mai făceau parte patru cadre didactice. Inspectoratul asigură candidaţii la examenul de bacalaureat, familiile acestora şi întreaga comunitate că acest incident regretabil nu va afecta desfăşurarea examenului din judeţul nostru", preciza Creţulescu.

Întrebată de presă ce fel de coleg a fost Sorin Joantă, care este şi inspector şcolar, Livia Creţulescu a spus că acesta şi-a îndeplinit sarcinile cu responsabilitate.

"Preşedintele comisiei, care este inspector şcolar, nu a avut niciun fel de probleme până în prezent, este un om vertical care şi-a indeplinit cu responsabilitate funcţia de inspector", spunea Creţulescu.

Potrivit sursei citate, Sorin Joantă nu a fost suspendat şi din funcţia de inspector, ci doar din cea de preşedinte al comisiei, el urmând să fie cercetat de către Comisia de Disciplină a ISJ.

Ea a preciza că cel de-al doilea cercetat în acest dosar de trafic de influenţă, Viorel Giupană, este administratorul cantinei de la Colegiul Tehnic "Independenţa" din Sibiu.

Joi, conducerea ISJ Sibiu a refuzat în prima fază să dea declaraţii presei, închizându-se într-un birou, inspectorul şcolar general Ştefan Firu ameninţând jurnaliştii că va chema Poliţia dacă mai insistă cu întrebări.

Vineri, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu, Livia Creţulescu, declara că elevul de la Colegiul "Independenţa" din municipiul Sibiu acuzat de cumpărare de influenţă la bacalaureat provine din generaţiile anterioare de absolvenţi.

"Elevul respectiv nu a terminat clasa a XII-a în acest an, ci în generaţiile trecute. El a mai susţinut examenul de bacalaureat, proba de Limba şi literatura română fiind singura care îi mai lipsea pentru a promova examenul", afirma Livia Creţulescu.

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii ISJ Sibiu, Toma-Ştefan Stancă a mai susţinut examenul de bacalaureat în 2011 şi 2012. În urma prezentărilor anterioare la examen, candidatul a obţinut notele 5.60 la Istorie şi 5.20 la Geografie, mai având de susţinut doar proba de Limba şi literatura română.

 
Tag-uri:
candidat
,fraudă
,notă

 

Versiune mobil | completa