Domniţele şi cavalerii deschid Festivalul “Mediaş - Cetate Medievală”

no title


Medieşenii vor sărbători săptămâna viitoare tradiţia şi portul cetăţii. Pe 9 şi 10 iulie aici va avea loc a VI-a ediţie a Festivalul "Mediaş - Cetate Medievală".

Festivalul va fi deschis vineri de la ora 9.00, odată cu instalarea în curtea Muzeului municipal a standurilor meşterilor medievali invitaţi din toate colţurile ţării să îşi demonstreze măiestria şi se încheie sâmbătă aproape de miezul nopţii cu un spectacol de jonglerii, din care nu vor lipsi animaţiile cu foc.
Deschiderea oficială va avea loc la ora 15.00, cu parada domniţelor şi cavalerilor aparţinând Ordinului Cavalerilor Cetăţilor Bârsei, Cavalerilor de Mediaş şi Paladinii de Terra Medies.
Dacă în ediţia precedentă organizatorii le-au prezentat medieşenilor vânarea, procesul şi ulterior arderea pe rug a unei vrăjitoare, de data aceasta subiectul scenetei o să fie "Malleus Maleficarum", acesta fiind "Codul de procedură penală" al celebrelor procese prin care au fost arse pe rug, vinovate sau nevinovate de erezie, sute de mii de femei considerate vrăjitoare.
Încă din Antichitate, din timpul primelor grupări sociale, vrăjitoria era considerată un lucru rău, un duşman al luminii, un aliat al puterilor Întunericului, era asociată cu decăderea şi corupţia. În Evul Mediu, vrăjitoarele au fost vânate, torturate, judecate şi arse pe rug sau spânzurate, pe baza unei plângeri prealabile, a geloziei, invidiei sau răzbunării, şi rareori datorită unor fapte reale dovedite. Era suficient un martor, care compărea în secret în faţa tribunalului, şi procedura era pornită.
Momentul scenetei este programat pentru vineri, 9 iulie, începînd cu ora 22.00, urmând ca sâmbătă de la aceeaşi oră să continue scenariul cu "Spânzurarea Pervertitului".
Tot sâmbătă, de la ora 19.00 este programat concursul tradiţional de frumuseţe al festivalului, când cea mai frumoasă domniţă şi cel mai frumos cavaler vor fi aleşi dintre concurenţii nu doar frumoşi, dar şi posesori a unor calităţi intelectuale pe măsură, anunţă organizatorii.
Copiii nu vor fi uitaţi în aceste două zile, lor fiindu-le pregătite poveştiri medievale, iar reprezentanţii teatrului de păpuşi "Anonimii" din Tg. Mureş vor prezenta la două scenete. Copiii vor fi totodată plăcut surprinşi de păpuşile uriaşe medievale ale Bistriţei.
Cimpoierii din Transilvania vor susţine un concert de muzică medievală cu cimpoaie şi tobe, de asemenea vom avea parte de un recital de violă de gamba şi lăută, iar grupul
"Truverii" din Bucureşti vor susţine un concert de muzică medievală şi tradiţională Europeană.
Nu vor lipsi recitalurile folk . Vineri va concerta Florin Săsărman şi grupul medieşean
" Moto", urmând ca seara de sâmbătă să o încheie Mircea Vintilă.

 

 

Versiune mobil | completa