Doi copii de cinci şi opt ani şi doi adulţi, la spital cu intoxicaţie de ciuperci

de Elida Cremene - Mediafax, Andreea Tobias

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Sibiu mai multe persoane din judeţ au avut nevoie de intervenţia echipajelor de urgenţă după ce au suferit intoxicaţii cu ciuperci, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Echipajele SMURD au intervenit la o fetiţă de opt ani din localitatea Mălâncrav, în cazul căreia solicitarea a fost făcută de către unul dintre părinţi. Minora era conştientă şi a fost transportată la Spitalul Municipal Mediaş.

Un alt caz a fost al unei fetiţe de cinci ani din localitatea Jina.

"Fetiţa de cinci ani din Jina era conştientă, intoxicată cu ciuperci, a intervenit SMURD şi a fost tranportată la Spitalul de Pediatrie Sibiu", se arată în comunicat.

De asemenea, medicii SMURD au intervenit pentru doi adulţi, un bărbat de 51 de ani şi o femeie de 52 de ani din localitatea Aţel, care acuzau simptome specifice unei intoxicaţii cu ciuperci.

Starea celor doi adulţi a fost stabilă şi au fost transportaţi la Spitalul Municipal Mediaş pentru îngrijiri de specialitate.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu au transmis, duminică, un comunicat de presă, în care atenţionează populaţia să nu mănânce ciuperci culese direct din pădure sau cumpărate din locuri neautorizate.

Potrivit specialiştilor DSVSA, chiar şi ciupercile comestibile pot emite substanţe toxice, dacă sunt culese prea târziu sau dacă au fost atacate de paraziţi.

"Atenţionăm populaţia că printre ciuperci există diferite specii toxice sau care pot fi letale pentru om, chiar şi cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu hribii sau champignon) şi care, dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi ori au degerat pot conţine substanţe toxice pentru organismul uman. Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocând astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, există şi numeroase specii de ciuperci care atunci când sunt crude au un anumit grad de toxicitate, iar după o fierbere mai îndelungată devin total inofensive şi bune de consum.

Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, specialiştii de profil din cadrul DSVSA Sibiu recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare.

O femeie din localitatea sibiană Caşolţ şi copilul său de un an şi şase luni au fost intoxicaţi cu ciuperci, sâmbătă seara un echipaj SMURD acorzându-le primul ajutor.

Incidentul s-a petrecut la scurt timp după ce o familie din Mediaş a ajuns la spital intoxicată cu ciuperci.

 

 

 

Versiune mobil | completa