Director SJU Sibiu: Secţia ORL nu are compartiment de ATI

de Szasz Jutka - Mediafax, Elida Cremene - Mediafax

Foto: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Radu Chicea, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Secţia ORL a unităţii nu are compartiment de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) deoarece operaţiile majore sunt făcute în blocul operator al spitalului, dotat cu tot ce trebuie.

"Secţia ORL aşa a fost prevăzută, fără compartiment de ATI. Există doar un salon post-operator. Această organizare ţine de faptul că operaţiile mari sunt făcute de către medicii ORL în blocul operator al spitalului, unde există terapie intensivă", a declarat Radu Chicea.

Potrivit acestuia, operaţia de extirpare a polipilor pe care a suferit-o copilul de trei ani şi jumătate, care a murit în urma intervenţiei, este considerată o "intervenţie minoră", care nu ar fi trebuit să pună probleme deosebite, de aceea a fost făcută în Secţia ORL, şi nu în blocul operator.

Radu Chicea a mai afirmat că spitalul are în dotare aparatură de resuscitare, doar că în Secţia ORL aceasta nu este considerată necesară.

Totodată, el a spus că în cazul băieţelului care a murit în urma operaţiei nu a fost vorba despre lipsa dotării, ci despre faptul că s-a observat târziu că are nevoie de manevre de resuscitare.

"Aparate de resuscitare sunt peste tot în spital. Aici nu a fost vorba despre lipsa dotării sau că s-a întârziat cu resuscitarea. Doctorul Rusu a acţionat imediat cu resuscitare manuală. Din păcate, aici a fost vorba despre faptul că s-a observat târziu că băiatul ar avea nevoie de manevre de resuscitare", a spus Chicea.

Radu Chicea, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Sibiu, a anunţat că medicul Gabriel Rusu, care l-a operat pe copil, va fi cercetat pentru a stabili ce s-a întâmplat şi dacă a fost sau nu vorba despre o culpă medicală.

"Cazul a fost înregistrat la noi (Colegiul Medicilor Sibiu - n.r.) şi se vor face toate demersurile legale necesare. Acum urmează să primim copii după toate actele medicale de la spital, vom lua declaraţii de la părinţi, se va vorbi şi cu medicul", a susţinut Radu Chicea.

La rândul său, Ovidiu Nicolae Bogdan, tatăl copilului care a murit, a declarat, duminică, pentru corespondentului MEDIAFAX, că necropsia băieţelului a fost făcută, dar raportul urmează să-l primească abia în cursul săptămânii viitoare.

"A fost făcută necropsia, dar am înţeles că se fac analize multe şi se face o autopsie mai mare, care să ia în calcul toate aspectele. Nu cred că cineva încearcă să ascundă ce a fost acolo. Acum noi vrem doar să ne plângem copilul, săptămâna viitoare ne vom ocupa de acte", a spus Ovidiu Nicolae Bogdan.

El a povestit că fiul său de trei ani şi jumătate avea probleme din cauza polipilor şi l-a dus la cabinetul privat al doctorului Gabriel Rusu, pentru că şi el fusese operat de acest medic şi avea mare încredere în el.

Medicul i-a spus să-i facă micuţului analize medicale la o clinică privată, iar în 5 iunie, când a avut rezultatele analizelor, bărbatul şi-a dus copilul la spital împreună cu soţia, pentru a fi operat.

El a plecat într-o delegaţie, iar soţia sa a rămas internată cu micuţul.

Femeia i-a povestit, ulterior, că operaţia de extirpare a polipilor a durat relativ puţin - circa 15 minute - după care i-a fost adus copilul în salon şi i s-a spus să-l liniştească. La scurt timp, femeia a observat că băieţelul are buzele învineţite şi a alertat medicul, care a început manevre manuale de resuscitare şi a cerut defibrilator de la Urgenţă.

"Perioadă de timp destul de mare, având în vedere că Secţia ORL se află în diagonala spitalului, la o distanţă destul de mare de Secţia de Urgenţă şi nu se putea interveni, din punctul meu de vedere, în timp util pentru a putea salva viaţa copilaşului. S-a reuşit să îl resusciteze, a început să îi bată inima şi a fost dus în Secţia ATI. Aici, din ce am observat eu, în jurul orei 15.30, când am ajuns şi eu, avea puls 190, 200. A făcut şi febră peste 40. Respiraţiile lui erau puţine în prima zi. A doua zi a mai avut ceva foarte puţin, vreo două respiraţii şi apoi numai aparatul l-a ţinut în viaţă", a povestit tatăl copilului, adăugând că, după o săptămână de comă, băieţelul a murit vineri dimineaţă, în acest interval el suferind trei stopuri cardiace, ultimul fiindu-i fatal

Întrebat dacă medicul i-a oferit vreo explicaţie, Ovidiu Nicolae Bogdan a spus că doctorul Gabriel Rusu i-a povestit că totul a decurs bine în timpul operaţiei şi nu avea nicio bănuială că s-ar putea întâmpla ceva.

"Din punctul de vedere al medicului nu au fost probleme în timpul operaţiei. Nu se aştepta ca postoperator să fie probleme. Tocmai de aceea, probabil, mă gândesc că a lăsat copilaşul singur cu soţia. Mi s-a spus că e posibil să se fi blocat traheele de la un cheag de sânge, copilul nemaiputând să lupte, fiind şi sedat şi pus la somn, să se liniştească. Nu este adult. Copilaşii nu reacţionează ca adulţii în astfel de situaţii, ca să dea semne că se îneacă, să strige, mai ales că era şi anesteziat, poate mai mult decât trebuie. Sunt doar supoziţii. Ce s-a întâmplat, stabilesc organele abilitate", a spus tatăl copilului.

Întrebat ce sancţiuni crede că merită cei vinovaţi, Ovidiu Nicolae Bogdan a spus că "nu vrea capul cuiva", ci doar să nu ne mai producă astfel de cazuri.

"Nu asta este problema, cu sancţiunile. În primul rând cred că ar trebui rezolvată problema din punct de vedere organizatoric. Cât despre sancţiuni, nu ştiu dacă doar domnul doctor Rusu ar trebui să fie sancţionat pentru ceea ce s-a întâmplat. Bineînţeles că mare parte a vinei, din punctul meu de vedere, o partă domnul doctor Rusu Gabriel, pentru că nu a ţinut cont de ceea ce are la îndemână şi nici nu s-a gândit că ar avea nevoie de aşa ceva, ceea ce pare că e o greşeală fundamentală", a afirmat bărbatul.

El a spus că fiul său nu a fost niciodată grav bolnav, având dor câteva viroze după ce a început să meargă la grădiniţă.

Bărbatul a depus reclamaţie la conducerea spitalului, la Colegiul Medicilor şi a sezizat Parchetul Judecătoriei Sibiu pentru "malpraxis şi lipsa deontologiei profesionale".

Tatăl copilului a mai anunţat că luni îşi va angaja şi un avocat pentru a stabili ce are de făcut în continuare.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Sibiu, Decebal Todăriţă, spunea că au fost începute verificări în acest caz.

"Legat de acest caz, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă face o analiză din punct de vedere medical şi administrativ. Pentru salvarea vieţii băieţelului s-a făcut tot ceea ce era omeneşte şi medical posibil. Din nefericire, copilul a decedat", declara Decebal Todăriţă.

 
Tag-uri:
copil
,deces
,anchetă

 

Versiune mobil | completa