„Dimineţile lumii” din nou la Cinemateca Astra Film

„Dimineţile lumii” din nou la Cinemateca Astra Film

Cinemateca Astra Film 2010 reia, luna aceasta, programul de succes "Dimineţile lumii", organizat în cadrul celei de-a Xa ediţii a Astra Film Festival. Programul este destinat copiilor, însă este şi o invitaţie pentru adulţi de a se întoarce în timp pentru a se cufunda în universul copiilor din întreaga lume.

Activitatea cotidiană a băieţilor şi a fetelor cu vârstă cuprinsă între 6 şi 10 ani este o aventură pe cât de universală, pe atât de magică. Această întâlnire este o nemaipomenită fereastră deschisă către lume. Documentarele îi surprind pe copii de la trezire şi până la sosirea lor la şcoală.

Ce mănâncă la micul dejun un tânăr japonez ? Unde dorm copiii din sudul Marocului ? Cum ajung la şcoală micuţii mexicani ?
Atâtea întrebări nesemnificative în aparenţă, dar revelatoare pentru diferenţele noastre culturale şi care pot să ne înveţe o multitudine de lucruri simple, dar pasionante.
Acest program este în acelaşi timp o ocazie de a descoperi diversitatea nucleelor familiale, dar şi regulile de viaţă după care acestea se ghidează. Vom simţi de asemenea şi ritmul lumii exterioare care se accelerează la răsărit.
Primul film din programul "Dimineţile lumii" va rula joi (13 mai), de la ora 14:00, în sala de proiecţii a Studioului de film Astra.

DEVI ŞI SORA EI, Kiti Luostarinen, Finlanda, 2007, 70 min
Un film despre amintire, identitate şi puterea dragostei. "Mami, trebuie să mănânci multă ciocolată ca să devii la fel ca mine, o negresă frumoasă''. Devi, în vârstă de 1 an, a fost găsită aproape moartă de foame într-o gară din Delhi. Poliţia a dus-o la Palna, un orfelinat, unde a stat timp de un an. "Apoi, doi oameni cu feţele albe au venit să se joace cu mine, iar după trei zile am înţeles că aveau să-mi fie noii părinţi". Când Devi a învăţat să vorbească amintea des de Amma, mama ei naturală. "Mama Amma era bolnavă şi nu putea să aibe grojă de mine". În film, Devi care are acum 6 ani, îşi aminteşte de trecut, pentru că familia ei adoptă o altă fetiţă din Palna, o soră pentru Devi.

 

 

Versiune mobil | completa