32 de sibieni s-au ales cu dosare penale după ce au share-uit muzică şi filme

32 de sibieni s-au ales cu dosare penale după ce au share-uit muzică şi filme

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a fraudelor au ridicat din locuinţele a 32 de sibieni calculatoarele folosite la săvârşirea infracţiunilor. Pe numele acestora au fost întocmite dosare penale.

În primul trimestru al acestui an poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Sibiu, împreună cu inspectori antipiraterie din cadrul Asociaţiei Industriei Muzicale din România, au procedat la efectuarea de verificări pentru identificarea persoanelor ce share-uiesc filme, muzica şi software prin intermediul programelor de file-sharing (DC++, torrent).

"În urma verificărilor efectuate s-a început urmărirea penală faţă de un număr de 32 de persoane pentru săvârşirea infracţiunii de punere la dispoziţia publicului prin intermediul Internet-ului de opere, fără acordul titularilor de drepturi. În urma efectuării percheziţiilor în sistem informatic, a calculatoarelor ridicate de la persoanele cercetate, s-a constatat că pe acestea erau reproduse fără drept opere purtătoare de drepturi de autor (filme, muzică, software), fapt pentru care cercetările au fost extinse faţă de persoanele în cauză şi pentru săvârşirea infracţiunilor de reproducere fără drept de opere şi programe pentru calculator, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 140 alin. 1 lit. a si art. 1399 din Legea nr. 8/1996, modificată.
Dosarele penale au fost înaintate spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, cu propunere de trimitere în judecată a celor 32 de învinuiţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de punere la dispoziţia publicului prin intermediul Internet-ului de opere, fără acordul titularilor de drepturi, de reproducere fără drept de opere şi programe pentru calculator, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 1398, art. 140 alin. 1 lit. a si art. 1399 din Legea nr. 8/1996, modificată", a declarat Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu. Potrivit legii, infracţiunile de punere la dispoziţia publicului de opere fără drept prin intermediul Internet-ului şi de reproducere neautorizată de sisteme de calcul de programe pentru calculator se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 4 ani sau amendă, iar reproducerea fără drept de opere se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau amendă.

 

 

Versiune mobil | completa