Probleme la birou: Eşti afectat de "mobbing"?

Probleme la birou: Eşti afectat de "mobbing"?

Pe româneşte, mobbingul este hărţuirea psihologică la birou. Studiile arată că cele mai expuse sunt femeile tinere din marile companii. Poate da depresii şi atacuri de panică.

Lucrezi într-o companie, eşti femeie şi ai atâta putere de muncă, încât reuşeşti să lucrezi într-o zi cât colegii tăi în două. Din cauza asta nu ai prea mult timp să stai la taclale cu ei. Eşti într-o continuă alergătură. În fiecare zi rămâi câte două ore peste program şi chiar îţi place asta! Hainele tale nu sunt la fel de elegante ca ale colegilor, pielea ta e mai închisă la culoare. Colegele tale se vopsesc, părul tău e natural. Ele poartă bijuterii, tu nu.

Dar pentru şeful tău toate astea nu au nici o importanţă; în scurt timp ajunge să te laude în şedinţe că ai devenit unul dintre cei mai buni. Ba chiar primeşti şi o primă. De la o vreme, colegii de abia îţi mai răspund la salut. Ei merg la masă împreună, tu - singură. Într-o zi, o colegă face o glumă nesărată pe seama ta. N-ai timp să înţelegi ce se întâmplă, căci vreo zece colegi încep să râdă în hohote. Ai vrea să te faci mică, mică, ai putea chiar să le răspunzi printr-o glumă la fel de acidă, dar n-ai timp de prostii. Tocmai lucrai la un proiect important şi într-o jumătate de oră trebuie să umpli cu cifre o pagină întreagă. A doua zi îţi găseşti scaunul ud, a treia zi cineva îţi varsă cerneală în poală şi nu se scuză. A patra zi colegul de alături împarte pe furiş bileţele cu epigrame în care tu eşti subiectul principal.

Citeşte mai multe pe Gândul

 

 

Versiune mobil | completa