O pungă de chipsuri înseamnă câţi cartofi?

O pungă de chipsuri înseamnă câţi cartofi?

Primul lucru care-ţi vine în minte când intri într-o fabrică de chips-uri este mirosul greu, de ulei şi cartof, care te izbeşte pe stradă în dreptul fiecărui restaurant Mc Donald's. În spate nu e însă doar o sită care scufundă cartofii în ulei încins de palmier, ci o maşinărie pe care cartoful, asa cum e scos din pământ, parcurge câteva sute de metri pentru a fi transformat în chips, fără a fi nevoie de mai mult de zece mâini care să intervină în tot acest proces.

Fabrica Intersnack de la Ghimbav, inaugurată la sfârşitul anului trecut în urma unor investiţii de 7 milioane de Euro, are 140 de angajaţi, însă în spaţiul de producţie, cu un aer irespirabil pe alocuri din cauza căldurii, lucrează mai puţin de 10 oameni pe tură. Singurele mâini care ating cartofii sunt ale celor două femei care îi "pândesc" la ieşirea din cuvele de spălare şi cojire, pentru a tăia imperfecţiunile, precum punctele negre sau verzi de pe suprafaţa legumelor. A doua verificare, cea mai importantă, se realizează automat.

"Rebuturile sunt identificate de calculator, pe baza unor poze. În momentul in care sesizează o imperfecţiune, calculatorul activează un jet de aer care extrage chips-ul de pe linia de producţie şi-l duce la rebuturi. Rebuturile reprezintă cel mult 10% din producţie", spune Cezar Sasu, directorul de producţie al Intersnack România.

Citeşte mai multe pe Ziarul Financiar

 
Tag-uri:
chips
,punga
,cartofi

 

Versiune mobil | completa