Nutriţioniştii avertizează: Suplimentele alimentare nu sunt recomandate!

Nutriţioniştii avertizează: Suplimentele alimentare nu sunt recomandate!

Vitaminele luate din suplimentele alimentare reprezintă o mare greşeală, spun nutriţioniştii. Doar o dietă echilibrată oferă organismului cantitatea optimă de energie.

Românii sunt mari consumatori de vitamina C. Numai anul trecut, conaţionalii au înghiţit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamină, potrivit datelor furnizate de Cegedim. Pentru aceste medicamente, românii au plătit peste 23 de milioane de lei. Locul doi în topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cu minerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-au cheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se află vitaminele A şi D luate separat sau împreună, potrivit aceleiaşi surse. Românii au cumpărat 3 milioane de cutii de astfel de medicamente, pentru care au plătit peste 27 de milioane de lei.


Vitaminele A şi C, dar şi fierul sunt elemente care ne fac organismul să funcţioneze, mai ales odată cu ieşirea din iarnă. Şi cum o cură de vitamine pare soluţia la îndemână, tot mai mulţi români se înghesuie să le consume. Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, spune că vitaminele luate din tot felul de medicamente reprezintă o mare greşeală. "O dietă optimă şi echilibrată oferă organismului cantitatea optimă de vitamine. Primăvara, organismul are nevoie de vitamina C, fier - care poate fi luat din spanac şi antioxidanţi - prezenţi în ridichi", subliniază prof. dr. Hâncu. Medicul nutriţionist adaugă că organismul mai are nevoie de vitamina A care poate fi luată din morcovi, iar aceştia pot fi mâncaţi în orice anotimp.


Citeşte mai multe pe Gândul

 

 

Versiune mobil | completa